ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


С каква нагласа тръгна министър Стойнев за САЩ?

24.11.2013

Предлагам ви фрагмент от интервю на Министърът на икономиката и енергетиката преди посещението му в САЩ. За резултатите съдете сами. Аз за сега ще се въздържа от коментар. Само ще попитам, дано да му докладват, – защо не бяха оповестени преди завършилите наскоро обществени обсъждания на Доклада по ОВОС на инвестиционното предложение: “ИЗГРАЖДАНЕ НА НОВА ЯДРЕНА МОЩНОСТ ОТ НАЙ-НОВО ПОКОЛЕНИЕ НА ПЛОЩАДКАТА НА АЕЦ “КОЗЛОДУЙ”, основните изводи от Технико икономическия анализ (ТИА) завършен от Westinghouse Electric Spain преди почти половин година? Същевременно основните изводи и постановки в Доклада за ОВОС се базират точно на ТИА. Ще види ли този документ някога бял свят? Съгласно нормативните изисквания той трябва да бъде предложен за обществено обсъждане най-малко 45 дни преди внасянето на решение в Министерския Съвет на РБ за строеж на нов енергоблок. Предвид засилващия се обществен интерес, мисля, че публикуването му сега е наложително.

 

Драгомир Стойнев: Важни са резултатите, очакванията може да са големи, но са важни резултатите

 

Водещ: Господин министър, какъв е поводът за настоящото ви посещение в САЩ?

Драгомир Стойнев: Тук съм по покана на американското правителство. Основната цел на тези срещи, които ни предстоят, е именно да засилим икономическите взаимоотношения между двете страни, тъй като до момента ние имаме изключително добри политически резултати, но за съжаление изоставаме главно в икономическата сфера. Надявам се, че и на икономическите форуми, които предстоят, ще се срещнем с фирми, които са заинтересовани с конкретни предложения, които желаят да инвестират в страната, а и такива са вече сигналите преди срещата и надявам се да има конкретен резултат с цел намаляване на безработицата и създаване на повече работни места.

 

Водещ: Това ли е основното очакване – да привлечете инвестиции в България?

Драгомир Стойнев: Това е едно от основните очаквания. Разбира се, имам изключително важни срещи в Департамента по енергетика. Ще се срещна лично с Даниел Понеман – вице секретар по енергетика, отговорен за ядрена енергетика, това е човекът, който отговаря за ядрената политика на САЩ. До момента считам, че взаимоотношенията ни в тази сфера са изключително добри. „Уестингхаус“ е компания, която през годините работи изключително добре с АЕЦ „Козлодуй“, но аз не искам да спра до тук. За мен е важно също така и да развием тези взаимоотношения, защото ядрената енергетика е приоритет за България и за мен е важно освен срещата с Даниел Понеман, как ще протече срещата и със самата компания „Уестингхаус“, в която ще се срещна лично с президента, за да начертаем евентуално следващите стъпки.

 

Водещ: В един предварителен разговор колко можете да разкриете от това какви са очакванията ви в областта на енергетиката, какви цели си поставяте?

Драгомир Стойнев: Важни са резултатите, очакванията може да са големи, но са важни резултатите. Все пак ние ще се запознаем с най-модерната, най-новата технология, която има в света. Надявам се да видя в момента реакторът, който се изгражда от трето поколение. Такъв в Европа все още няма.

Именно поради тази причина в делегацията са и председателят на Българския Енергиен Холдинг Боян Боев и директорът на АЕЦ „Козлодуй“ Иван Генов, за да се запознаем, да видим на място тази технология и всичко е въпрос на разговори. Но очакванията са ми българският народ да получи възможно най-доброто, най-модерното, което съществува до момента.

Източник: http://www.mi.government.bg/bg/interviews-detail-218-21.html

Tags: , ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

ЕС – Ядрената енергетика се изплъзва от Европа

Атомът тръгва от Запад на Изток, и това съществено променя ядрения отрасъл. Към такъв извод са склонни много от участниците в европейския ядрен форум,...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2020 няма да се проведе заради епидемията от COVID-19

Последни коментари