ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Иран може да се съгласи на усилен контрол от страна на МААЕ, ако санкциите бъдат отменени

06.11.2013

В случай, че санкциите бъдат отменени, Иран може да подпише допълнителен протокол за гаранции с МААЕ, предполагащ усилен контрол на иранските ядрени обекти.

”Отмяната на санкциите и подписването на допълнителен протокол за гаранциите с МААЕ са част от последните и сложни за всичките страни в преговорния процес стъпки, които се предлагат за разглеждане от конгреса на САЩ и меджилиса (парламента) на Иран, мнението на който може да повлияе на правителствата на всяка от държавите. Ако санкциите бъдат премахнати, тогава ще се появи основа за приемане на решение по повод на допълнителния протокол в иранския парламент”, – цитира агенция IRNA заместник министърът на външните работи на Иран Сейед Аббаса Аракчи.

Според думите на иранския дипломат, Иран не се стреми да реши всички проблеми при първите стъпки на преговорния процес, доколкото се старае да “превърне атмосферата на противопоставяне в атмосфера на взаимодействието”, и се придържа към “постъпковата” стратегия.

Както е известно, на 29 октомври Иран и мМААЕ имаха конструктивна среща във Виена, като са се договорили обсъждането да продължи на 11 ноември в Техеран.

Ръководителят на делегацията на МААЕ заместник генералният директор Теро Варйоранта нарече срещата “много продуктивна”.

Относно резултатите от преговорите постоянният представител на Иран при МААЕ Реза Наджафи заяви, че Техеран разчита да се открие нова страница във взаимоотношенията с агенцията с цел да се урегулират въпросите по ядрената програма на ислямската република. “Иран направи нови предложения по практическите стъпки като принос в диалога, ние изцяло ги обсъдихме, и МААЕ ги оценява като конструктивни”, – каза дипломатът.

Страните, обаче, не разкриха характера на тези предложения.

Източник: IGT

Tags: , ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

Индийският епос на „Уестингхаус”

През последните години компанията „Westinghouse” извършва активна дейност в страните от Източна Европа. От новините през последните две седмици може да се отбележи откриването...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2020 няма да се проведе заради епидемията от COVID-19

Последни коментари