ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Плановете на Китай за доминираща геополитическа роля са свързани с развитието и на ядрената енергетика

13.12.2011

До 2050 година се планира непрекъснато ежегодно нарастване на брутния вътрешен продукт (БВП) на Китай от сегашните 8% през първото десетилетие до 4-5 процента през периода 2040-2050 година.

 

Тогава КНР ще съответства по ниво на БВП на глава от населението на водещите държави и ще се превърне от регионална в световна свръх-държава.

 

За целта трябва, на първо място, да се осигури енергийната база за толкова амбициозни проекти:

 

КНР търси по целия свят възможности за получаване на нефт, като е третия в света вносител след САЩ и Япония.

 

Сега китайците активно усвояват казахстанския нефт, като е построен директен нефтопровод с капацитет 30 милиона тона годишно. Търсят се начини за доставяне на нефт от Ангола и Латинска Америка. Както се казва: който търси – винаги намира…

 

Китайците не се плашат от електроенергията получена от АЕЦ, те приеха решение до 2020 година да увеличат инсталираните мощности 7 до 10 пъти. Пекин има намерение да построи 50 ядрени енергоблока с електрическа мощност по 1000 MW всеки.

 

Русия, която има договор за строителството на една от тези централи на брега на Жълто море в района Ланюнган, се старае да се вложи в тесните рамки на технологичните изисквания и времевите параметри.

 

С наистина “китайски” размах страната се е захванала с развитието на хидроенергетиката. В горното течение на река Янцзъ е започнат най-големият в историята на страната строеж, след построяването на Великата китайска стена.

 

Става въпрос за създаването на гигантски хидровъзел, наречен “Трите клисури”, на стойност 25 милиарда долара. Язовирната стена ще повдига нивото на водата до 175 метра, а общата мощност на ВЕЦ от хидровъзела ще бъде 18 GW. Строителството продължава, но турбогенераторите на първите ВЕЦ вече са в експлоатация. След завършването си “Трите клисури” ще бъде най-мощният хидроенергиен обект в света.

 

Коментарите в Русия за този стоеж са еднозначни и се свеждат до следното: “В средата на деветдесетте години на миналия век, когато се провеждаха международните търгове за участие на чуждестранни инвеститори в проекта, Русия се намираше в състояние на апокалиптичен разпад и се оказа неспособна да получи своята “частица от мястото под слънцето”. Ние, които до неотдавна бяхме безспорни лидери в хидро-строителството, сега само можем да гледаме как се раждат нови светила в тази област.”

 

Източник: Stoletie.ru

 

Tags: ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

Отворено писмо – Помогнете на Дневен център “Дъга” за деца-аутисти

Преди около 2 години под мотото “Подай ръка на различните деца” стартира кампания на инициативен комитет към Асоциация Аутизъм за набиране на средства за...

Още »

АЕЦ “Козлодуй” постави рекорд по време на ПСЕ сред енергоблоковете с ВВЭР-1000

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

50 години българска атомна енергетика – средношколска конференция

Последни коментари