ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Словения – АЕЦ “Кршко” – ТОЕ са се повредили вследствие на умора на материала – доклад

27.10.2013

 

Повредите на топло-отделящите елементи на словенската АЕЦ “Кршко”, открити по време на плановия ремонт, са станали вследствие на “умора на материала”, който е бил подложен на постоянни вибрации, пише в доклада на централата.

Механични повреди са били констатирани на 3 ТОЕ при извършения визуален оглед и ултразвуков контрол. Освен тях, са били открити неплътности на още два топло-отделящи елемента без наличие на механични повреди.

При пренасянето на една от касетите от повредения ТОЕ се е отчупил фрагмент с дължина около 50 сантиметра. Той е паднал в транспортния канал на басейна за ОЯГ (БОК). По късно с помощта на специален робот той е изваден и преместен в предвиденото за подобни случай безопасно място. (Б.Р. – всички операции с ОЯГ се извършват под вода с висока концентрация на бор. Вижте снимката).

Вибрациите, които са станали причина за повредите на ТОЕ, са били предизвикани от напречни потоци “от охлаждащата среда”, се казва в съобщението. От централата уточняват, че събитието не е предизвикало никакво опасно влияние нито на персонала на централата, нито на околната среда.Възможно е плановият ремонт, който започна на 1 октомври да бъде удължен с повече от седмица.

Единствената на територията на бивша Югославия атомна електроцентрала, която е въведена в експлоатация през 1983 година, работи с гориво на американската компания Westinghouse. В активната зона на реактора се зареждат 121 горивни касети (топло-отделящи сборки).

По-рано проблеми с горивото на Westinghouse бяха открити на Южно-Украинската АЕЦ.

Източник: РИА Новости

Б.Р. Цялото, много подробно, съобщение ще намерите на сайта на централата: http://www.nek.si/sl/novinarsko_sredisce/novice/186/

Преводачът на Google предлага много добър превод на английски, добър на руски, и разбираем на български.

Операторът на централата оценява събитието от “0” ниво по скалата INES, тоест – извън скалата: “От гледна точка на ядрената безопасност и въздействието върху околната среда описаните повреди на топло-отделящите елементи (ТОЕ) нямат никаква тежест, те попадат под категорията на работните аномалии, която се намира под праговите стойности за класифициране по скалата INES”.

Tags: , ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

Индийският епос на „Уестингхаус”

През последните години компанията „Westinghouse” извършва активна дейност в страните от Източна Европа. От новините през последните две седмици може да се отбележи откриването...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2020 няма да се проведе заради епидемията от COVID-19

Последни коментари