ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Словения – АЕЦ Кршко – инцидент – открити са повредени горивни касети Westinghouse

25.10.2013

 

 

През миналата седмица по време на плановия капитален ремонт (ПКР) и презареждането със свежо ядрено гориво всички горивни касети бяха извадени от активната зона (АЗ) на реактора и поставени в басейна за отлежаване на касетите (БОК). При огледа им бяха открити повреди по топло-отделящите елементи (ТОЕ) на три от горивните сборки.

По време на експлоатацията през последните няколко месеца е измерено повишаване на относителната активност на водата в първи контур, което свидетелства за частичен пробив на някои от горивните елементи. Понеже концентрацията на радиоактивни вещества не е достигнала пределното ниво е взето решение да се продължи експлоатацията, като подробен преглед и оценка на състоянието на ядреното гориво да бъде направен при спирането на блока за планов капитален ремонт и презареждане с гориво.

Подобно покачване на активността на първи контур е имало и по-рано, но тогава са открити незначителни повреди. След всеки случай са съставяни протоколи съвместно с доставчиците на ЯГ и с фирмата Westinghouse.

 

 

Сега се извършва щателна ултразвукова дефектоскопия на горивните елементи на всичките касети, които са извадени от реактора, преди зареждането им обратно в активната зона на реактора. Паралелно с това се прави пълен оглед на вътрешно-корпусното оборудване на реактора за да се търсят причините за повредите. Ще бъде извършен детайлен анализ на всички възможни причини и ще бъдат набелязани мерки за осигуряване на целостта на ядреното гориво при бъдещи операции с него и по време на експлоатацията.

Освен това трябва да се отбележи, че ТОЕ са основната градивна част на горивните сборки (касети). Всяка касета съдържа 235 топло-отделящи елемента, а общият брой на касетите е 121. На всяка презарядка се подменят най-изгорелите 56  броя.

ТОЕ е метална тръбичка от циркониева сплав с диаметър около 1 сантиметър. В нея херметично са затворени, подредени една върху друга таблетки съдържащи UO2. Ако тръбичката не е достатъчно плътна или механически повредена става изтичане на радиоактивни вещества в първи контур на реакторната установка. Тази вода трябва по време на експлоатацията да бъде абсолютно чиста, така че да няма никакви допълнителни емисии на радиоактивни вещества към втори контур или в околната среда.

Източник: http://www.nek.si/sl/novinarsko_sredisce/novice/184/

 

Б.Р. Това е официалното съобщение на сайта на централата. Но световните СМИ дават редица подробности. Например РИА Новости съобщава от Белград:

Един ТОЕ е бил отчупен, но това не представлява заплаха за околната среда, се казва в съобщението на националното Управление за Ядрена безопасност на Словения.

Фрагмент от ТОЕ с дължина около 50 сантиметра е паднал на дъното на басейна за отлежаване на касетите (БОК). Според думите на директора на управлението Андрей Стритар, заплаха за безопасността няма, защото всички радиоактивни материали са останали в първи контур на реактора (б.р. – и са замърсили водата в БОК).

Очаква се пристигането на френски експерти, които с помощта на специален робот ще обследват дъното на басейна, където вероятно се намират и други, по-малки фрагменти от повредените горивни касети.

Стритар е съобщил, че причините за повредите се изясняват, и в тази връзка ще бъде изготвен доклад. Според него ТОЕ елементи е възможно да са били наранени от въздействието на малки чужди мигриращи тела в топлоносителя, или да са причинени от фабрични дефекти при производството на горивните елементи.

 

 

АЕЦ “Кршко” е единствената атомна електроцентрала на територията на бивша Югославия, въведена в експлоатация в началото на 80-те години на миналия век. Има един енергоблок с електрическа мощност 727 MW и реакторна установка тип PWR, модел W-2 на Westinghouse. Горивото за централата се произвежда в един от европейските заводи на компанията.

Tags: , , , ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

Индийският епос на „Уестингхаус”

През последните години компанията „Westinghouse” извършва активна дейност в страните от Източна Европа. От новините през последните две седмици може да се отбележи откриването...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2020 няма да се проведе заради епидемията от COVID-19

Последни коментари