ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Американците успяха да увеличат двойно мощността на слънчевите батерии

30.10.2013

 

 

Американските учени са създали термоемитер, позволяващ, теоретично, два пъти да се повиши КПД на слънчевите батерии. Устройството е разработено от съвместна група изследователи от Стенфордския университет (щат Калифорния), Илинойския университет в Урбан-Шампейн (щат Илинойс) и Университета в Роли (щат Северна Каролина).

Емитерът се вгражда в конструкцията на батерията и служи за изработване на инфрачервено излъчване, което впоследствие се поглъща от клетките на панела и повишава ефективността му. Съвременните фотоволтаични батерии имат КПД максимум 34%, защото преобразуват само инфрачервената част от спектъра на слънчевите лъчи. Новото устройство позволява да се излъчват инфрачервени вълни благодарение на нагряването на термо-чувствителните елементи (емитери) с последващо преобразуване на топлината в инфрачервени (IR) лъчи.

На теория генерирането на IRизлъчване дава възможност значително да се увеличи мощността на панела, обаче засега в лабораторни условия достигнатият КПД на емитера е само 8%.

Конструкцията представлява наноструктура на базата на волфрам, която може да работи при температура до 1,4 хиляди оС. За първи път учените са постигнали такава температурна устойчивост, докато всичките предишни модели са се разрушавали при високи температури.

Защитата на термоелемента е била постигната за сметка на покритието от двуокис на метала Хафний (Hf), което е дало възможност на емитера в лабораторни условия да издържи температурните изпитания в продължение на 1 час.

Съобщава се още, че количествата хафний и волфрам, използвани сега при производството на един слънчев панел, ще бъдат достатъчни за да се повиши ефективността му 2 пъти.

Източник: http://pronedra.ru/alternative/2013/10/17/solnechnye-paneli/

 

Tags:

Comments are closed.

Тема на седмицата

Тежките метали и мисли за бъдещето – изводи от конференцията ТЖМТ

През октомври в руския град Обнинск, известен с това, че там е изградена първата атомна електроцентрала в света, се събраха специалисти от десетина държави...

Още »

АЕЦ “Козлодуй” постави рекорд по време на ПСЕ сред енергоблоковете с ВВЭР-1000

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

ENEN PLUS project – европейско ядрено ученическо състезание

Последни коментари