ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Първата турска АЕЦ “АККУЮ” може да бъде реализирана по проекта “ВВЭР-ТОИ”

12.12.2011

Първата турска АЕЦ “АККУЮ”, която строи РФ, може да бъде построена по проект от ново поколение е съобщил директора на проекта от конструкторския филиал на ОАО «Концерн «Росэнергоатом» Сергей Егоров на конференцията “«Атомекс-2011».   

 

ВВЭР-ТОИ (водно-воден енергиен реактор – типов, оптимизиран, информатизиран) е сериен проект за АЕЦ, разработката на който се планира да завърши през май 2012 година.

 

Построяването на такъв енергоблок трябва да излезе с 20% по-евтино спрямо предишния проект «АЭС-2006», а времето за построяване да се намали до 40 месеца (действащият сега в отрасъла срок е 60 месеца).

 

Експертно мнение на Сергей Егоров, директор на проекта от конструкторския филиал на  ОАО «Концерн «Росэнергоатом»:

 

“Днес, като пилотни за проекта ВВЭР-ТОИ ние разглеждаме две възможности АЕЦ “Аккую” и Нижнегородската АЕЦ. Сроковете за построяване на първите блокове и на двете централи са еднакви – 2019 година. Коя АЕЦ ще бъде избрана като пилотна за ВВЭР-ТОИ зависи от това, къде по-рано ще бъде построен първият блок.

В случая на АЕЦ “Аккую” процедурата за разглеждане може да се окаже малко по-дълга, което предполага, може би, че Нижнегородската АЕЦ ще бъде предпочетена”.

 

Източник: Atomic-energy.ru

Tags: , ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

ЕС – Ядрената енергетика се изплъзва от Европа

Атомът тръгва от Запад на Изток, и това съществено променя ядрения отрасъл. Към такъв извод са склонни много от участниците в европейския ядрен форум,...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ, 16–18.09.2020, Варна

Последни коментари