ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Литва – възможно е да се проведе още един референдум за строителство на Висагинската АЕЦ

31.10.2013

 

Проведеният в Литва референдум за АЕЦ се отнасяше за друг проект, а мнението на обществеността по новия проект за атомна електроцентрала трябва да бъде чуто още един път, твърди литовският премиер Алгирдас Буткявичюс.

“Аз искам да кажа, че тогава референдумът беше организиран по въпроса за строителството на АЕЦ и за конкретен проект, когато беше предоставена информация за това, колко може да струва този обект на Литва. Сега, вие навярно сте чули, че цената е значително по-ниска, отколкото се представяше по-рано, от предишното правителство. Но от уважение към обществеността, аз мисля, ще бъде необходим още един референдум, и ние трябва да попитаме хората”, – каза Буткявичюс в четвъртък в интервю за радио Žinių radijas.

Той каза, че новият референдум може да отмени резултатите от предишния, обаче на обществеността трябва да бъде представена цялата необходима информация.

“Моята логика е такава, но в началото всички трябва да разберат, че на обществото трябва да бъде съвършено ясно заявено за възможната цена, възможният риск, изискванията на инвеститорите, на регионалните партньори… Аз мисля, че когато всичко се обясни на обществеността, тогава ще има съвсем други дискусии и вътре – на правителствено ниво – разбира се и реакцията на обществеността ще бъде премерена, разбираема”, потвърди премиера, отговаряйки на въпрос за това, ще отмени ли новият референдум решението на стария.

Гражданите на Литва не подкрепиха проекта за нова АЕЦ на консултативен референдум през октомври миналата година. Тогава за построяване на нова АЕЦ са гласували 34,09%, а против са били 62,68%. В гласуването са участвали 52,58% от имащите право на глас.

Управляващите сега Социал-демократи начело с Буткявичюс критикуват изработеният от предишното дясно-центристко правителство проект, според който енергийните компании от балтийските държави и японската компания Hitachi трябва да построят нова АЕЦ с електрическа мощност 1350 MW до 2020-2022 година.

Източник: 15min.lt

Tags: , ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

Енергиен комплекс за безвъглеродно производство на електроенергия

Напоследък редица анализатори отбелязват намаляване на значението на ядрената енергетика, която осигурява малко над 10% от електроенергията в света през 2019 г. Изграждането на...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2020 няма да се проведе заради епидемията от COVID-19

Последни коментари