ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


EDF ще построи във Великобритания два ядрени енергоблока

22.10.2013

Компанията EDF (Франция) и правителството на Великобритания постигнаха съглашение по основните условия на строителството на два ядрени енергоблока на АЕЦ Hinkley Point C, разположена в графство Сомърсет.

 

 

В този проект на обща стойност 25,9 милиарда долара компаниите от EDF Group ще участват с 45-50%. Освен френската компания  в построяването на АЕЦ ще участват Areva (Франция) — 10%, а също и китайските China National Nuclear Corporation (CNNC) и China General Nuclear Corporation (CGN), общият дял на които ще бъде 30–40%.

Планира се на атомната електроцентрала в графство Сомърсет да бъдат монтирани два реактора тип EPR. Първият енергоблок трябва да бъде въведен в експлоатация през 2023 година. Окончателно инвестиционно решение страните имат намерение да вземат през лятото на следващата година.

При изпълнението на този проект, по време на строителството, ще бъдат създадени практически 25 хиляди работни места. За експлоатацията на новата британска АЕЦ ще са необходими само 900 души.

84,4% от акциите на компанията EDF принадлежат на правителството на Франция. Компанията е един от най-големите оператори на ядрени енергоблокове по света и най-голямата енергийна комунална компания според пазарната капитализация. EDF оперира също и мрежови електроенергийни и газо-разпределителни активи в различни европейски държави.

Tags: , , ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

Индийският епос на „Уестингхаус”

През последните години компанията „Westinghouse” извършва активна дейност в страните от Източна Европа. От новините през последните две седмици може да се отбележи откриването...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2020 няма да се проведе заради епидемията от COVID-19

Последни коментари