ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


След 20 години в Русия ще се строят АЕЦ с реактори четвърто поколение

10.12.2011

Предлагам ви фрагмент от интервю на генералния директор на държавната корпорация “Росатом” Сергей Кириенко за СМИ.

 

 

“Сега всички строящи се в Русия АЕЦ, в това число Балтийската и Белоруската ще използват реактори АЭС-2006.

 

Те са поколение 3+, тоест традиционните реактори на топлинни неутрони, но с усъвършенствани системи за безопасност.

 

Към четвъртото поколение спадат реакторите на бързи неутрони, към използването на които човечеството трябва да премине към 2030 година. Засега има спорове за предимствата на топлоносителя за тези реактори, който може да бъде натрий или сплав олово-бисмут.

 

Русия е лидер по реакторите с бързи неутрони в света. Тези реактори работят на принципа на естествената физическа безопасност.

 

Развитието на енергетиката постоянно се съпровожда с повишаване на нейната ефективност. Например, при изгарянето на 1 килограм въглища се получават 7kWhенергия, газа дава – 14kWh, в ядрените реактори този показател се увеличава стотици пъти, а реакторите на бързи неутрони дават 24 милиона kWh енергия от 1 килограм гориво.

 

Следващата стъпка в развитието на ядрената енергетика ще бъде термоядрения синтез, където се очакват 60 милиона kWh енергия от килограм гориво.

 

Още по-напред, но вече не при нашето поколение, човечеството ще достигне до ново ниво “кварк-глюонно” с използване на енергията от разкъсване на вътрешните връзки в самото ядро. Ефективността тук е 3 милиарда kWh енергия от 1 килограм гориво”

 

Tags: ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

Енергиен комплекс за безвъглеродно производство на електроенергия

Напоследък редица анализатори отбелязват намаляване на значението на ядрената енергетика, която осигурява малко над 10% от електроенергията в света през 2019 г. Изграждането на...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2020 няма да се проведе заради епидемията от COVID-19

Последни коментари