ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Китай – експанзия на ядрената енергетика

10.12.2011

 

 

 

По информация на световната ядрена асоциация (WNA), през последните 8 години Китай е въвел в експлоатация три енергоблока, а за следващите осем планира да въведе вече повече от тридесет.

 

Днес на територията на старата Поднебесна империя се експлоатират 14 енергоблока в шест ядрени електроцентрали. Но те произвеждат само 1% от електроенергията на страната.

 

За такава икономика като китайската, нейните бързорастящи енергийни нужди, този показател е нищожно малък.

 

Ядрената енергетика в Китай се развива в съответствие с триетапния план, съгласно който от начало ще се строят реактори на топлинни неутрони, после на бързи неутрони, а по-нататък ще се използува термоядрения синтез.

 

Широко навлизане на реакторите с бързи неутрони се планира чак във втората половина на този век. От начало трябва да се овладее изцяло сложната технология, работа която върви и сега.

 

Сега в света се експлоатира само един демонстрационен реактор на бързи неутрони – руският БН-600 на трети блок на Белоярската АЕЦ.

 

Това обстоятелство способства за разширяване на руско-китайското сътрудничество в ядрената сфера. С помощта на руските специалисти Китай пусна своя изследователски реактор и проявява голям интерес към реактора БН-800, който се строи на четвърти блок на същата Белоярска АЕЦ.

 

Руската страна използва повишения интерес на китайците към бързите реактори, като в съглашението сътрудничество по въпроса е разписано в пакетния договор, включващ и построяването на втората част от АЕЦ “Тянван”.

 

Сега двете страни, макар и трудно (със скърцане), продължават по пътя към подписване на съглашение по проекта за построяване на два енергоблока с реактори БН-800 на площадката Санмин.

 

Tags: ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

Индийският епос на „Уестингхаус”

През последните години компанията „Westinghouse” извършва активна дейност в страните от Източна Европа. От новините през последните две седмици може да се отбележи откриването...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2020 няма да се проведе заради епидемията от COVID-19

Последни коментари