ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Китай ще участва в строителството на АЕЦ във Великобритания

15.10.2013

 

 

Канцлерът Джордж Осбърн ще подпише споразумение в Китай тази седмица, което позволява на държавна китайска компания да изгражда на атомни електроцентрали във Великобритания.Тя има свой проект за реактор, който да бъде одобрен от Британските регулатори.

Според условията на сделката, правителството ще даде своята подкрепа за Chinese General Nuclear Power Group (CGNPG) за изграждане съвместно с EDF Energy на планираната нова на ядрена централа на Хинкли Пойнт (Hinkley Point) в Съмърсет (Somerset) като съинвеститор.

Според запознати – В Меморандума за разбирателство има също и планове на UK за подкрепа на CGNPG да изгради ядрена електроцентрала във Великобритания и да играе “ поддържаща роля “ в нейната експлоатация.

Това може да предизвика тревогата на някои депутати , синдикати и регулатори , на фона на опасенията за устойчивостта на ядрените гаранции на Китай.

Правителството също ще изрази подкрепата си за китайска ядрена технология чрез одобрение от UK регулаторен орган, известно като оценка дизайна. Не е ясно, на този етап, дали дизайнът ще бъде CGNPG, или на другa китайскa ядрена група. Човек, близък до преговорите заяви, че служителите в Обединеното кралство са поискали от Пекин, за да изберете технологията само една компания за внедряването UK .

Китайското участие се разглежда като елемент от съществено значение, за проекта АЕЦ Hinkley Point на стойност £ 14 милиарда, който е основен фактор на държавните амбиции за нисковъглеродна икономика.

Преминаването към енергия от неизкопаеми горива, като например ядрената, е от решаващо значение , за да може Великобритания да изпълни своите обвързващи цели за намаляване на въглеродните емисии.

Въпреки това, предвид чувствителността около ядрената енергия, идеята, която позволява подкрепа на китайската държавна компания да играе такава важна роля в новата ядрената програма за строителство на ядрени мощности е вероятно да повдигне опасения за националната сигурност

Министрите са започнали преговори с EDF преди месец за “ пазарна цена “ и на “гарантирана цена”, на която EDF ще могат да продават електроенергията генерирана от АЕЦ Hinkley Point. Източници твърдят, че двете страни са близо до споразумение, основано на стойност от около £ 90 – £ 92 за MWh . Това би било почти двойно спрямо настоящата цена на едро на електроенергията.

Сделката , който ще бъде подписан в Китай, ще включва, вероятно, не само CGNPG но и Китайската национална ядрена корпорация (China National Nuclear Corporation – CNNC), съперник държавна ядрена група.

Източник: http://www.ft.com/intl/cms/s/0/44ad0ee4-3295-11e3-91d2-00144feab7de.html

Tags: , , ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

Енергиен комплекс за безвъглеродно производство на електроенергия

Напоследък редица анализатори отбелязват намаляване на значението на ядрената енергетика, която осигурява малко над 10% от електроенергията в света през 2019 г. Изграждането на...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2020 няма да се проведе заради епидемията от COVID-19

Последни коментари