ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Термоядреният реактор ITER ще бъде включен през 2020 година

08.12.2011

 

 

 

Директорът на „Проектного центра ИТЭР“ на Росатом Анатолий Красилников съобщи, че първата плазма в международния експериментален термоядрен реактор ITERсе планира да бъде получена през ноември 2020 година, с една година по-късно от първоначалния срок.

 

В проекта за създаване на ITER, който ще бъде построен в Кадараш на френска територия, участват ЕС, Швейцария, Китай, Индия, Япония, Южна Корея, Русия и САЩ.

 

Това ще бъде първият голямо-мащабен опит да се използва за получаване на електроенергия термоядрена реакция, като тази която става на Слънцето – реакцията на сливане на ядрата на водорода, което, в случай на успех, ще даде на човечествотодействително неизчерпаем източник на енергия.

 

“В средата на ноември имаше заседание на съвета на ITER в Кадараш, на което беше взето решение първата плазма да се получи в реактора  през ноември 2020 година.

В същото време, първият експеримент с деутерий-тритиево гориво си остава в графика и е планиран за 2027 година.

И от 2027 до 2030 година (когато минат всички eксперименти на ITER) и стане ясно, какво ние можем и на какво сме способни в рамките на този проект”, казва той.

 

По-рано началото на експериментите се планираше за 2019 година.

Красилников е казал също, че експериментална термоядрена електроцентрала ще се появи през 50-те години на този век. Сега на площадката на ITER работят около 500 щатни сътрудници и още около 500 са временно наети.

 

“Вече е изграден скелета (каркас) на главната административна сграда, и имаме обещание, че през следващата година зданието ще влезе в експлоатация. На мястото на основното здание, където ще бъде реактора, вече са завършени изкопните работи. Аз мога да кажа, че точката на възможно връщане на проекта назад вече е премината, в ITER влизат съществени инвестиции, и не бива да се спира строителството”, – казва Красилников.

 

Договорът за построяването на термоядрената установка е подписан през 2006 година. ЕС участва с около 50% от обема на финансирането на проекта. Русия ще инвестира във вид на високотехнологично оборудване около 10% от общата сума.

 

Строежът първоначално се оценяваше на 5 милиарда евро и се планираше да бъде завършен през 2016 година, обаче постепенно предполагаемата сума на разходите нарасна двойно, а срока за начало на експериментите беше преместен за 2020 година.

 

Източник:  РИА Новости

 

За подробности щракнете с левия бутон на мишката върху тага: ITER

 

 

Tags: ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

Индийският епос на „Уестингхаус”

През последните години компанията „Westinghouse” извършва активна дейност в страните от Източна Европа. От новините през последните две седмици може да се отбележи откриването...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2020 няма да се проведе заради епидемията от COVID-19

Последни коментари