ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


РЪКОВОДИТЕЛ НА МААЕ С ВИСОКА ОЦЕНКА ЗА АЕЦ “КОЗЛОДУЙ”

27.09.2013

   На 25 септември в АЕЦ “Козлодуй” пристигна на официално посещение Александър Бичков, заместник генерален директор на Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) и ръководител на Департамента по ядрена енергетика към Агенцията. Той бе придружен от д-р Лъчезар Костов, председател на Агенцията за ядрено регулиране, и Борислав Станимиров, заместник-председател на АЯР.

    Високо ценим отношението на Международната агенция за атомна енергия към българската атомна енергетика. Наш основен принцип е всички препоръки и съвети от страна на Агенцията да бъдат задължително включвани в програмите ни за изпълнение. Доказателство за това е грандиозната програма за модернизации на 5 и 6 блок. Ние я изпълнихме, следвайки указанията на МААЕ” – подчерта в приветствените си думи Иван Генов, изпълнителен директор на АЕЦ “Козлодуй”. Той изтъкна отличното взаимодействие между Международната агенция за атомна енергия и атомната централа във всички аспекти, свързани с осигуряването на безопасността и с експлоатацията на ядрените съоръжения.

   “Вашата атомна централа е една от най-добрите в света”, заяви по време на срещата с ръководството на АЕЦ “Козлодуй” Александър Бичков. “Искам да отбележа, че България е един от активните участници в дейностите на МААЕ. Ваши специалисти участват в наши мисии и проверки в различни централи по света и съм убеден, че това сътрудничество ще продължи”, добави заместник генералният директор на МААЕ. Александър Бичков подчерта, че атомната енергия има няколко важни преимущества: устойчиви цени, независимост от доставчика на гориво, както и най?нисък дял на въглеродни емисии в целия цикъл на производство.

   Той допълни, че АЕЦ “Козлодуй” има голям опит в дългосрочното съхранение на отработено гориво, който е важен за МААЕ и трябва за бъде разпространен до всичкиатомни централи в света.

   Александър Бичков напомни, че в света в момента се експлоатират 370 ядрени реактора, а 69 са в процес на изграждане.

   Гостите се запознаха със състоянието и плановете за развитие на АЕЦ “Козлодуй” и с проекта за изграждане на нова мощност на площадката на централата. В програмата бе включена и обиколка на машинната и командната зала на пети енергоблок.

АЕЦ Вести

 

 

Comments are closed.

Тема на седмицата

Енергиен комплекс за безвъглеродно производство на електроенергия

Напоследък редица анализатори отбелязват намаляване на значението на ядрената енергетика, която осигурява малко над 10% от електроенергията в света през 2019 г. Изграждането на...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2020 няма да се проведе заради епидемията от COVID-19

Последни коментари