ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Катер, задвижван от слънчева енергия обиколи света за 18 месеца

26.09.2013


Най-необичайният катер на планетата Planet Solar е създаден не от кой да е. В международният екип за конструирането на яхтата, е участвал и внукът на знаменитият автор на “Двадесет хиляди левги под водата” и “Около света за 80 дни” – Жюл Верн. (Б.Р. – любимо четиво на момчетата от моето поколение, заедно с Ихтиандър). Впрочем, за завършването на околосветското плаване на яхтата, станала символ на развитието на екологичните технологии, е било необходимо малко повече време. През 18 месечното пътешествие екипажът на “зелената яхта” е посетил Абу-Даби и Майами, Бисбен и Канкун, Сингапур, Хонконг и други интересни точки на планетата.

 

 

Катерът с два електромотора, всеки с мощност от 20 kW, развиващ скорост до 25 km/h е преминал Атлантическия, Тихия и Индийския океани, Панамският и Суецкият канали, Средиземно море. Триумфалният финал беше отпразнуван в Монако, както се полага на яхта за 820 милиона долара. Финансирането на проекта и околосветското плаване е на Швейцарското правителство.

Размерите на катера са впечатляващи – дължина – 31 метра, ширина – 15 метра, височина над ватерлинията – 6,1 метра. Яхтата може да вози освен екипажа и 50 пътници при комфортни условия. Горната палуба на яхтата с площ 536 m2 е почти изцяло покрита със слънчеви фотоволтаични панели с КПД 18,6%. Средно за час в слънчево време те произвеждат по 93 kW/hелектроенергия. Буферното захранване е с мощни литиеви акумулатори.

Tags: ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

Енергиен комплекс за безвъглеродно производство на електроенергия

Напоследък редица анализатори отбелязват намаляване на значението на ядрената енергетика, която осигурява малко над 10% от електроенергията в света през 2019 г. Изграждането на...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2020 няма да се проведе заради епидемията от COVID-19

Последни коментари