ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Украйна – съглашение с НАТО за препогребване на РАО

27.09.2013

 

 

Украйна и НАТО подписаха на 18 септември в Брюксел съглашение за препогребване на радиоактивните отпадъци, които са натрупани вследствие на изпълнение на военните програми на бившия СССР на територията на Украйна. За това предварително съобщи УНИАН позовавайки се на ръководителя на пресслужбата на Министерството на екологията и природните ресурси на Украйна Таисию Калиниченко.

Стойността на проекта е 25 милиона долара. Украинската делегация се възглавява от министърът на екологията и природните ресурси Олег Проскуряков.

Подписването на рамковото споразумение създава правни основания за реализиране чрез международна техническа помощ от страните-членки на НАТО в рамките на Доверителния фонд на НАТО по програмата “Партньорство за мир” на комплекс от мерки по препогребването на РАО, генерирани вследствие на изпълнение на военни програми на бившия СССР. Реабилитация на територията на хранилищата за РАО, в контекста на намаляване на заплахата от потенциалното им разпространение и негативното им въздействие върху околната среда и опасността за населението.

Проектът е разчетен за 4 години. Обезвреждането на РАО ще става на 9 военни обекта в Украйна. РАО ще се изваждат от тях и ще се извозват на безопасни места. Това споразумение е първата стъпка в механизма за реализиране на проекти за утилизиране и на други видове военни отпадъци в рамките на съвместни програми с НАТО, отбелязват от Министерството.

Източник: РИА Новости

Tags: , ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

Индийският епос на „Уестингхаус”

През последните години компанията „Westinghouse” извършва активна дейност в страните от Източна Европа. От новините през последните две седмици може да се отбележи откриването...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2020 няма да се проведе заради епидемията от COVID-19

Последни коментари