ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Северна Корея (КНДР) действително отчаяно се нуждае от електроенергия – експертни мнения

06.12.2011

Северна Корея наскоро съобщи, че навлиза в завършващия етап от създаването на ядрен реактор с лека вода, а също и за успехи при обогатяването на уран.

 

Цялата ядрена програма преследва изключително мирни цели, подчертават от Министерството на външните работи. Пхенян е готов също да обсъди “ядрената тема” на шест-странните  преговори, които може да възобнови без допълнителни условия.

 

Константин Асмолов, научен сътрудник в Корейския център на Института за Далечния Изток при Руската академия на науките (РАН):

 

“Страната действително отчаяно се нуждае от електроенергия. Водни електроцентрали на малките планински реки с променлив дебит няма как да се построят. Тя не разполага с находища на въглища, а създаването на алтернативна енергетика е твърде скъпо. При тези условия ядрената енергетика може да бъде изход.

 

Опитът на Либия показва, че отказът от ядрената енергетика е неизгоден. През 2003 година Кадафи спря работите в тази област, но все едно го бомбардираха. И Пхенян много добре помни това. На КНДР, която няма собствена военна промишленост и остава само да надува бузи и да говори за ядрената си програма.” – Izvestia.ru

 

Валерий Денисов, специалист по проблемите на Северо-източна Азия, професор в Руския държавен хуманитарен университет (РГГУ):

 

Северна Кореяиска с нея да се отнасят като с равна, като отчитат нейните интереси. Само при такива условия тя е готова да преговаря. Въпреки това всички се тревожат от отговора на въпроса: в същност какъв тип ядрена програма развива режима в Пхенян?

 

Всяко изявление за мирния характер на изследванията веднага предизвиква съмнения поради отсъствие на достатъчно доказателства, нали Северна Корея не сътрудничи с МААЕ. Същевременно официалните лица настояват, че признаването на правото и на използване на мирния атом е задължително условие за започване на международно обсъждане на ядрения проблем. Но противниците не искат да го дадат, докато не бъде доказано, че най-затворената страна в света е готова да постави под международен контрол ядреното си оръжие. Тя трябва да бъде отворена за инспекторите на МААЕ и да се присъедини към Договора за неразпространение  на ядреното оръжие. КНДР не е против да изпълни исканията на световната общност, но иска да получи някакви дивиденти.

Tags: ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

ЕС – Ядрената енергетика се изплъзва от Европа

Атомът тръгва от Запад на Изток, и това съществено променя ядрения отрасъл. Към такъв извод са склонни много от участниците в европейския ядрен форум,...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ, 16–18.09.2020, Варна

Последни коментари