ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Драгомир Стойнев: През годините много тъмни субекти са влезли в енергетиката и са я източвали

15.09.2013

 

През годините много хора, и тъмни субекти, са влезли в енергетиката и са я източвали. Българският народ трябва да разбере, че има правителство, което желае там да има ред и контрол. Моята задача е да спра тези злоупотреби. Това каза министърът на икономиката, енергетиката и туризма Драгомир Стойнев в предаването „Факторът Кошлуков” на ТВ7.

 

 

 Министър Стойнев обясни, че към момента ръководеното от него министерство е внесло в прокуратурата три сигнала за злоупотреби с големи суми на стойност 160 милиона лева. Той допълни, че в понеделник ще бъде внесен нов сигнал за източване на средства на стойност 230 милиона лева, като сигналът касае неправомерно изразходвани средства от студения резерв за 2012 г.

 По думите му по време на управлението на ГЕРБ енергетиката е източвана по два начина.

 „Единият е официален – когато г-н Дянков събираше 80% от дивидентите на всички дружества. Резултатът е, че дружествата са обезкървени, нямат финансов ресурс нито за ремонти, нито за инвестиционни дейности. Вторият начин е източване на енергетиката именно с тези сигнали, които давам в прокуратурата – има договори за студен резерв, има договори за „непредвидени загуби в системата“, има договори за транзитна електроенергия, има договори със съответни дружества. Всичко това е било на гърба на НЕК и на българския данъкоплатец. Моята задача е това нещо да спре”, категоричен бе Стойнев.

 Той обясни, че правителството на Бойко Борисов е изплатило фактури за надзор на проекта „Белене” на стойност 13 милиона лева, въпреки мораториума и решението на Народното събрание за замразяване на проекта.

 „В момента съм получил четири фактури на приблизителна стойност около 5 милиона евро и фактурите са върнати. Защо да се плаща нещо, при положение, че Народното събрание е взело решение, че няма да се строи?, попита Драгомир Стойнев.

Източник: http://www.focus-news.net/?id=n1826214

Tags: ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

ЕС – Ядрената енергетика се изплъзва от Европа

Атомът тръгва от Запад на Изток, и това съществено променя ядрения отрасъл. Към такъв извод са склонни много от участниците в европейския ядрен форум,...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2020 няма да се проведе заради епидемията от COVID-19

Последни коментари