ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Изпитания на контейнера за отработило ядрено гориво HISTAR-180 на компанията Holtec

29.09.2013

 

Компанията „Holtec“ проведе успешно изпитание на своя контейнер HISTAR-180, предназначен за транспортиране и съхраняване на отработило ядрено гориво (ОЯГ), пише „Nuclear Engineering International“ и редица други специализирани издания.

 

 

По време на изпитанията беше проверено състоянието на контейнера след попадане върху него на “ракета, летяща със скорост около 600 мили/час”. Никакви военни подробности за изпитанието не се съобщават, освен, че при него е била задействана “ракетна установка на армията на САЩ”.

 

 

Изпитанието се явява като част от процедурата по сертификация на контейнера за ОЯГ в Швейцария. С негова помощ е бил моделиран ефектът от падането на самолет върху контейнера.

На изпитанието са присъствали представители на клиента – швейцарската компания „Axpo“, експлоатираща АЕЦ “Бензау” (Beznau).

 

 

Обследването на контейнера след изпитанието показва, че състоянието му удовлетворява заложените критерии. Например изтичането (разхода) на хелий от контейнера се е оказало хиляда пъти по-малко от пределно-допустимите стойности.

След завършването на процедурата по сертифицирането в Швейцария, компанията „Holtec“ ще произведе в завода си в Питтсбург (САЩ) и ще достави на швейцарския клиент 14 контейнера HISTAR-180.

Източник: http://nuclearstreet.com/nuclear_power_industry_news/b/nuclear_power_news/archive/2013/09/05/holtec-nuclear-waste-cask-survives-direct-hit-by-missile-in-test-090502.aspx

Tags: , ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

Енергиен комплекс за безвъглеродно производство на електроенергия

Напоследък редица анализатори отбелязват намаляване на значението на ядрената енергетика, която осигурява малко над 10% от електроенергията в света през 2019 г. Изграждането на...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2020 няма да се проведе заради епидемията от COVID-19

Последни коментари