ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


ТЕЦ без емисии на CO2 – блъф, мечта или реалност?

27.09.2013

 

 

Специалистите от компанията HydroNano Gas твърдят, че са разработили уникална технология, която е в състояние моментално да неутрализира емисиите от въглероден двуокис (CO2), попадащ в атмосферата при работата на газовите и въглищните електроцентрали.

В процеса на разработването на евтин и високоефективен способ за извличане на водорода от водата с помощта на ниско-енергийни импулси е било създадено ново вещество, което е способно да очиства твърди и газообразни среди от вредни примеси. Благодарение на него е създадена технологията HNG за утилизация на CO2 от комините на ТЕЦ.

Ефективността на новото вещество е потвърдена в шведска лаборатория, акредитирана за извършване на екологични експертизи. Специалистите отбелязват, че при съответното ниво на държавна подкрепа, с тази технология (HNG) могат да бъдат оборудвани всички топло и газови електроцентрали по света само за 5 години.

Разработката е дело на HydroInfra Technologies, със седалище в Швеция, която твърди, че “е намерила отговорът на емисиите от парникови газове при изгарянето на изкопаеми горива, които незабавно се неутрализират”.

След години на изследвания и развитие на компанията вярва, че е създаден по безопасен, ефективен начин за намаляване на всички въглеродните емисии до нула, и сега се опитва да продаде своята технология на пазара. Вече са подписали договор за създаване на съвместно предприятие за преобразуване на корабите да използват HNG.
 

 

Daniel Behr от HydroInfra Technologies обясни, че„като се има предвид огромното количество на емисиите CO2 от електроцентрали, корабни и други отрасли на промишлеността, HNG осигурява истинско решение и вече е оценена като една от най-ефективните и вълнуващо зелени технологии, които светът eвиждал“.

Например, SpaceDailyсъобщава, че само в САЩ има повече от 1200 електроцентрали които са планирани да бъдат закрити в резултат на високите емисии, но чрез технологията HNG може да се избегне тази необходимост.

За автор на технологията се сочи Sven Erik, бивш водещ инженер в Volvo, който е вдъхновен от разработките на носителя на Нобелова награда Professor Yuan Tseh Lee за изследванията си на реакциите между атомите на водорода и алкални молекули.

http://oilprice.com/Energy/Energy-General/Governments-get-Excited-by-Hydro-Nano-Gas-which-Eliminates-all-Carbon-Emissions.html

Tags: , , ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

Енергиен комплекс за безвъглеродно производство на електроенергия

Напоследък редица анализатори отбелязват намаляване на значението на ядрената енергетика, която осигурява малко над 10% от електроенергията в света през 2019 г. Изграждането на...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2020 няма да се проведе заради епидемията от COVID-19

Последни коментари