ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Великобритания потвърди плановете си за построяване на два ядрени блока с EPR на АЕЦ “Хинкли Пойнт”

04.12.2011

Освен това , в британския печат се появиха не-потвърдени съобщения за готовността на алианса GE/Hitachi да предложи за строителство на територията на обединеното кралство проекта за натриевия реактор на бързи неутрони PRISM.

 

Британските регулатори са публикували 30 хиляди страници документация, касаеща новите блокове в АЕЦ “Хинкли Пойнт”. Компанията EDF на 31 декември е предала своите предложения за построяването на 2 блока с EPR. Сега тази и друга съпътстваща информация е предоставена за публично обсъждане.

 

АЕЦ “Хинкли Пойнт” (HinkleyPoint) има 4 блока с газо-охлаждани реактори. Блоковете A-1 и A-2 са спрени, а блоковете B-1 и B-2 след време също ще бъдат изведени от експлоатация. Предполага се това да стане през 2016 година, след изтичане на проектния срок за експлоатация (40 години).

 

Площадката “Хинкли Пойнт” е сред кандидатите за строителство на нови блокове. Предполага се, че тук ще бъдат построени два блока с реактори EPR. Пусковият срок на първият от тях е планиран за 2018 г.

 

Между другото, алианса «GeneralElectric»/»Hitachi» твърди, че може да предложи да се задейства площадката в Селлафилд, където е разположен британския център за дейностите с ОЯГ, за построяване на натриевия реактор с бързи неутрони PRISM, пише «Sunday Times».

Той би могъл да се използва във Великобритания за утилизация на плутония, който се отделя при преработката на ОЯГ от досегашните поколения реактори на бавни (топлинни) неутрони.

 

Реакторът PRISM е модулен бърз натриев реактор от IV поколение. В публикацията на AtomInfo.Ru «PRISM – быстрый натриевый от General Electric» можете да се запознаете с кратко описание на проекта. GE/Hitachi обикновено предлага да се използва PRISM като съставна част от центровете ARC.

 

ARC е иновационен център за преработване на ОЯГ и производство на ядрено гориво. Плутоният извлечен от ОЯГ в комплекса PRISM-ARC ще се използва за гориво в бързия реактор, а отделеният уран ще се предава на заводите, които се занимават с производството на гориво за масовите АЕЦ с реактори на топлинни неутрони.

 

Източник: Atomic-energy.ru

Tags: , , ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

Енергиен комплекс за безвъглеродно производство на електроенергия

Напоследък редица анализатори отбелязват намаляване на значението на ядрената енергетика, която осигурява малко над 10% от електроенергията в света през 2019 г. Изграждането на...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2020 няма да се проведе заради епидемията от COVID-19

Последни коментари