ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


ОЯГ от АЕЦ “Козлодуй” пътува по нов маршрут за Русия

03.12.2011

От българския порт Варна за руския порт Кавказ в четвъртък отпътува ферибота «Авангард» с железопътни вагони , част от които са натоварени с отработило ядрено гориво (ОЯГ) от АЕЦ “Козлодуй”.

 

За това са съобщили жителите на град Темрюк в Екологичната Вахта за Северен Кавказ. Скоро ферибота ще достигне порт Кавказ, разположен в Керченския пролив между Черно и Азовско море.

 

От там с железопътен транспорт ОЯГ ще пристигне в ПО «Маяк» (Челябинска област), което извършва съхраняването и преработката му съгласно междуправителствените договори между Русия и България.

 

Официалните източници не опровергават информацията за започналото транспортиране на ОЯГ през Черно море. Но по мнението на специалистите, в момента порт Кавказ не е готов да приема ОЯГ от съображения за безопасност. За това е съобщил още през лятото ръководителят на администрацията на морските пристанища Тамани Арно Каракашян на съвещание по безопасността на морските превози.

 

Очевидно  това мнение не е направило впечатление на властите, защото директният път за транспортиране на ОЯГ от България в Русия им е необходим.

 

До сега ОЯГ от България се извозваше с железопътен транспорт през териториите на няколко държави, което създаваше допълнителни проблеми.

 

Изданието NEWS.BCM.ru  напомня, че до 2001 година е съществувал мораториум за внасяне на радиоактивни отпадъци в Русия. Веднага след създаването на партията «Единая Россия» нейните депутати са гласували за приемането на закони, разрешаващи внасянето на ОЯГ в страната. Този законопроект е бил подписан от Владимир Путин на 11 юли 2001 година.

 

Източник: News.bcm.ru – Новостной портал NEWS.BCM.ru

В българската преса само в. Капитал засяга тази тема:


„Няма заявен такъв превоз. И двата кораба са освидетелствани за превоз на ядрени материали, но досега това не се е случвало“, обясни за „Капитал“ Димитър Демиров, шеф на фериботния оператор във Варна „Трайдънт фрейт“. Справка в сайта на варненското пристанище показва, че от фериботния терминал до Кавказ пътуват два кораба – „Авангард“ и „Славянин“.

Tags: , ,

One Response to ОЯГ от АЕЦ “Козлодуй” пътува по нов маршрут за Русия

 1. Красимир Христов on 05.12.2011 at 17:33

  Оказва се, че този проблем не е от днес. Предлагам ви извадка от един анализ с давност от почти 10 години:

  За пръв път по новата схема, срещу заплащане и с връщане на
  високо-активни отпадъци, се транспортираха 240 броя касети с ОЯГ от
  ВВЕР-440 през 1997г.
  Тогава се появи и проблемът с Молдова. Миналата година се транспортираха за пръв път и 96 броя касети с ОЯГ от ВВЕР-1000, по нов маршрут, като се елиминира Молдова. По този начин се получи отново “глътка въздух” и атомната централа продължи безопасно и надеждно своята работа.
  Цената на която се връща ОЯГ в Русия сега е 620 американски долара за килограм тежък метал. За сведение Англия и Франция преработват ОЯГ на цена между 1300 и 1500 американски долара за килограм тежък метал.

  За да се елиминира и транспортния проблем с Украйна се разработиха нови независими транспортни схеми през гр. Варна. Миналата година по тази схема беше докарано свежото ядрено гориво за АЕЦ ”Козлодуй”. Така вече снабдяването със свежо ядрено гориво и връщането на ОЯГ не зависят от Румъния, Молдова, Украйна и Приднестровието, а само от нас и Русия. Това е една много директна и надеждна схема и тя трябва да продължи да се осъществява и доразработва.

  АЕЦ “Козлодуй” – проблеми и решения
  http://iordaniordanov.com/docs/NucleonInfo02-BG.pdf

Тема на седмицата

ЕС – Ядрената енергетика се изплъзва от Европа

Атомът тръгва от Запад на Изток, и това съществено променя ядрения отрасъл. Към такъв извод са склонни много от участниците в европейския ядрен форум,...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2020 няма да се проведе заради епидемията от COVID-19

Последни коментари