ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Иран ще ускори обогатяването на уран три пъти

30.08.2013

 

Според новия доклад на МААЕ, около хиляда центрофуги от ново поколение IR-2m за обогатяване на уран са монтирани в секретния център в Натанзе, провинция Исфахан. Първите сто центрофуги, според данните на МААЕ, са били пуснати още в началото на февруари 2013 година.

 

 

Фактът за монтирането на най-новите центрофуги е обезпокоил агенцията, защото новото оборудване има 2-3 пъти по-висока производителност. Според данните на иранската Организация по въпросите на ядрената енергетика, републиката разполага общо с 18 хиляди центрофуги от различни модели.

Мохаммад Джавад Зариф, който беше назначен на 15 август за Министър на външните работи, заяви, че Иран няма намерение да разработва ядрено оръжие, доколкото даже наличието на ядрени боеприпаси не е в състояние да осигури безопасността на страната. Освен това, по думите на дипломата, ядрени разработки за военни цели няма да се извършват по религиозни съображения.

Зариф подчерта, че Иран има право на мирна ядрена енергетика и на реализиране на разработки в тази сфера. Той добави, че страната е напълно готова за преговори с “шесторката” (постоянните членове на Съвета за сигурност на ООН + ФРГ) и МААЕ по всички аспекти на ядрената си програма, които интересуват международната общност.

Източник: http://pronedra.ru/atom/2013/08/29/iran-yadernaya-energetika/#axzz2dMejDGqu

Tags: , ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

МААЕ и нейната дейност. Въпроси и отговори.

  Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) е изправена пред финансова криза. Говорейки пред репортери във Виена, генералният директор на МААЕ Рафаел Гроси призна,...

Още »

Новите реактори ще имат ли достатъчно обогатен уран? Въпроси и отговори.

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2023 ще се проведе от 7 до 9 юни

Последни коментари