ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Русия издирва в Арктика изгубени ядрени генератори

31.08.2013

ФГУП «Гидрографическое предприятие» и Росморречфлот организират търсенето на два радиоизотопни термоелектрически генератора (РИТЭГ) – “ядрени батерии”, притежаващи смъртоносно за човека радиационно излъчване.

 

 

Такива са били монтирани през 70-те години на безлюдните брегове на Арктика като източници на електроенергия за необслужваеми маяци, с чиято помощ се е осигурявала навигацията по Северния морски път.

По същество РИТЭГ е миниатюрна атомна електроцентрала, въпреки, че принципът на работа се различава съществено от ядрените реактори. Въпреки малката си мощност (до 80 W) РИТЭГ имат скок за експлоатация над 25 години без намесата на човека. Компактните необслужваеми радиоизотопни генератори (на базата на титанат на Sr90иитрий Y90) са решавали ефективно задачите по навигацията и безопасността на морското движение.

След като през 90-те години генераторите изработиха своя ресурс и започна тяхната утилизация, стана ясно, че някои от тях са изчезнали. Един от търсените РИТЭГ “Гонг” е с маса 700 килограма и стронциев източник с активност 46-50 килокюри (kCi). Другият – 680 килограмов «Бета-М» е бил разположен в Чукотка. Източникът е бил с Sr90иY90  и активност 39,3 kCi. Този генератор е бил монтиран на брега и не е възможно да бъде отвлечен в морето, остава версията да е бил откраднат.

Според данни на НКО «Беллона», от 1987 до 2004 година са регистрирани 9 случая на разграбване на РИТЭГ. Части от тях са откривани на най-неочаквани места. Три разкостени и излъчващи генератора са били намерени през 1997 година в склад за въглища в Душанбе, през 1998 година фрагменти са били открити в пункт за вторични суровини в Сахалинска област, а през 1999 година горивна капсула със Sr90е била намерена на автобусна спирка в Ленинградска област.

Сега по Северния морски път се експлоатират 56 РИТЭГ. Още 12 са под контрола на военните в Камчатка, а 4 са на разположение на руската хидрометеорологична служба в Антрактида. Още 191 генератора са в складовете на «ДальРАО», «РосРАО», ПО «Маяк», В/О «Изотоп».

Източник: Известия

 

Б.Р. РИТЭГ са автономни източници за електрозахранване с напрежение 7V30V на различна автономна апаратура с мощност от няколко до 80 W. Най-често това са навигационни маяци и светещи знаци.

Източник на топлина за термоелектрическите преобразуватели е горивна композиция под формата на керамичен титанат на Sr90, два пъти херметизирана в капсула чрез аргон-дъгова заварка. Капсулата, заедно с термоелектрическия преобразувател (ТЕП) са защитени в дебел защитен кожух от неръждаема стомана, алуминий и олово. Той служи и като радиатор за охлаждане на студения електрод на ТЕП. Биологичната защита е реализирана по такъв начин, че осигурява на повърхността на устройството мощност на γ излъчването не повече от 2 mSv/h, а на един метър от него – 0,1mSv/h. Същевременно на 0.5 метра от голата капсула РИТ-90 мощността достига 4-8 Sv/h, а на 1 метър – 1-2 Sv/h.

Tags: , ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

Индийският епос на „Уестингхаус”

През последните години компанията „Westinghouse” извършва активна дейност в страните от Източна Европа. От новините през последните две седмици може да се отбележи откриването...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2020 няма да се проведе заради епидемията от COVID-19

Последни коментари