ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


ДП РАО – ХОД НА ПРОЕКТИТЕ ПО ИЗВЕЖДАНЕ ОТ ЕКСПЛОАТАЦИЯ НА ЯДРЕНИ МОЩНОСТИ – съобщение до медиите

29.08.2013

 

Специалистите на Предприятието започват операции за намаляване на размера на едрогабаритно демонтирано оборудване в Машинна зала на спрените атомни блокове в Козлодуй

 

 

На 28 август 2013 г., Държавно предприятие „Радиоактивни отпадъци“започва процедурите по монтаж на режещи машини за организиране на зони за раздробяване на едрогабаритно демонтирано оборудване в Машинна зала (МЗ). Съоръженията се инсталират, тестват и пускат в експлоатация от специалистите на дирекция „Извеждане от експлоатация” на ДП РАО под надзора на доставчиците на специализираната техника, които имат ангажимент да проведат и обучение за работа с машините. Благодарение на новите съоръжения ще стане възможно да стартират специализирани операции за намаляване размера на едрогабаритно демонтирано оборудване в МЗ

 

 

С изпълнението на този проект управление „Международни проекти“ на ДП РАО за по-малко от една година изпълни успешно всички седем договорни споразумения във връзка с дейностите по извеждане от експлоатация, подписани от ДП РАО през последните четири месеца на 2012 г. В рамките на договорните споразумения бяха доставени: мобилни работни подвижни платформи за работа на височина; вилични повдигачи; машина за рязане с диамантено въже за демонтажните работи в Машинна зала; оборудване за термично рязане и повдигателно оборудване; ръчни електрически инструменти и консумативи.

 

 

Всички проекти се финансират от Международен фонд „Козлодуй” в рамките на безвъзмездната помощ на Европейския съюз за извеждане от експлоатация на спрени ядрени мощности в България.

 

Междувременно, в края на месец юли бяха публикувани обявления за старт на изпълнението, съгласно политиката и правилата на Европейската банка за възстановяване и развитие* (ЕБВР), на още три проекта:

        Доставка и монтаж на проектни изменения и сеизмично укрепване на сградата на Спецкорпус-2;

        Доставка на различни видове контейнери за транспортиране и съхранение на материалите, получени при демонтажните работи;

        Проектиране и строителство на площадки за съхранение и управление на материали от дейностите по ИЕ.

За да се определи необходимото подемно и транспортно оборудване при извеждане от експлоатация на 440-мегаватовите блокове на АЕЦ „Козлодуй”, беше изготвен, и впоследствие одобрен, анализ, който включва схемите на движение при демонтиране на оборудване в МЗ и Реакторно отделение, необходимото подемно и транспортно оборудване за придвижване на материали в МЗ и извън нея.

 

През месец август също така беше предоставено за преглед и становище от експертите на ДП РАО и предпроектно проучване на възможността за извеждане от експлоатация на Дизел-генераторна станция – 1, нейното освобождаване от основно и помощно оборудване и използването й за други цели. Идеята е сградата да бъде адаптирана за производство на стоманобетонни контейнери – опаковките, в които се запечатват обработените радиоактивни отпадъци за безопасно съхранение и последващо погребване.

 

Последните два проекта са докладвани като намерение, в полза на успешния процес по извеждане от експлоатация, на Асамблеята на донорите през месец юни т.г. Подготвените анализи са от особена важност за защита на проектите на предстоящата в края на годината Асамблея, което ще осигури финансирането им и реалното изпълнение на дейностите.

 

В началото на месец август ДП РАО публикува и обща обява, в която, за информация на заинтересованите страни, е публикуван план за доставките по МФ „Козлодуй” за една година напред.

 

*ЕБВР администрира средствата, които се отпускат от МФ „Козлодуй”.

Tags: ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

МААЕ и нейната дейност. Въпроси и отговори.

  Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) е изправена пред финансова криза. Говорейки пред репортери във Виена, генералният директор на МААЕ Рафаел Гроси призна,...

Още »

Новите реактори ще имат ли достатъчно обогатен уран? Въпроси и отговори.

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2023 ще се проведе от 7 до 9 юни

Последни коментари