ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


TEPCO ще покани чуждестранни специалисти за ликвидиране на изтичането на радиоактивна вода

29.08.2013

Японската компания Tokyo Electric Power Company (ТЕРСО) – оператор на АЕЦ “Фукушима-1” – заяви, че е възможно да покани чуждестранни експерти за решаване на проблемите с изтичане на радиоактивна вода от резервоарите на атомната електроцентрала. Това съобщава Reuters.

 Министърът на търговията и промишлеността на Япония Тошимицу Мотеги при посещението си в атомната електроцентрала заяви, че има намерение да създаде работна група, която да се заеме с очистването на АЕЦ, а също така да изпрати представители на TEPCOза контрол на изпълнението а операциите.

“Аз съм уверен, че правителството трябва да вземе най-пълно участие”, – заяви той пред представителите на СМИ след огледа на атомната електроцентрала.

Т.Мотеги също разпореди да не се използват резервоарите, за които има съмнение, че могат да протекат. Той препоръча да се демонтират резервоарите, изградени чрез болтови връзки и уплътнения, и да се заменят с заварени. Министърът подчерта, че операторът трябва по-често да прави огледи на резервоарите и щателно да документира резултатите от тях.

По-рано, на 20 август TEPCO призна факта за изтичане на 300 тона радиоактивна вода от един от 350-те, които бяха построени в оперативен порядък след аварията през март 2011 година.

В резервоарите се съхранява радиоактивно замърсена вода, използвана за охлаждане на реакторите. Съдържанието на радиоактивни елементи във водата достига 80 милиона Bq/l. На този фон японските власти взеха решение за повишаване на нивото на радиационна опасност , изразявайки безпокойство за това, че и дръги резервоари е възможно да протекат.

TEPCO заяви, че започва формирането на собствена група от специалисти, която ще се занимава с инспектиране на състоянието на резервоарите. Обаче преди това японският ядрен регулатор заяви, че се опасява от това, че TEPCOпросто не е в състояние да се справи самостоятелно с всичките проблеми на АЕЦ “Фукушима-1”.

Специалистите оценяват сегашното състояние на централата като стабилно. Обаче за пълен демонтаж на повредените блокове ще са необходими милиарди долара. Според експертите за пълно ликвидиране на последствията от аварията (ЛПА) ще са необходими около 40 години.

Източник: РБК

Tags: , ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

МААЕ и нейната дейност. Въпроси и отговори.

  Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) е изправена пред финансова криза. Говорейки пред репортери във Виена, генералният директор на МААЕ Рафаел Гроси призна,...

Още »

Новите реактори ще имат ли достатъчно обогатен уран? Въпроси и отговори.

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2023 ще се проведе от 7 до 9 юни

Последни коментари