ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Една българска идея – Обслужващият персонал на морските ВяЕЦ може да живее направо в гондолите на турбините

19.08.2013

 

Архитектурното студио Morphocode (София, България) предлага оригинален начин за решаване на проблема с условията на живот за сътрудниците на морските вятърни електроцентрали – да се устройват жилищата им направо в масивните корпуси на турбините.

 

 

С всеки ден размерите на морските вятърни установки стават все по-големи, увеличава се броя и на ветрогенераторите на една ВяЕЦ. Специалистите предсказват, че с увеличаването както на количеството, така и на размерите на вятърните морски установки, ще расте необходимостта от обслужващ персонал. Съответно, възниква проблема с условията за живот на сътрудниците на централите, които се намират в открито море.

 

 

Проектът получи названието “Лофт във вятърна турбина”. Както отбелязват създателите, лофтовете е турбините ще съчетават всички условия за комфортен живот и работа в единно пространство и в съвсем необичайна атмосфера.

На сайта на Morphocode се казва, че проектът предполага изследване на действително нови територии и оборудване на съвсем необикновени, но удобни квартири за персонала на морските вятърни електроцентрали.

 

 

Засега не е известно, колко ще струва преустройството на един апартамент в гондолата на турбината на ветрогенератора. Предполага се, че жилището ще бъде разположено в задната част на корпуса, високо над вълните на океана, в условията на силен вятър. Не се обсъжда звукоизолацията и борбата с вибрациите.

Специалистите отбелязват, предложеният от архитектурното студио вариант има шанс да бъде реализиран, защото проблемът с осигуряване на условия за живот и работа на персонала на отдалечените от сушата ВяЕЦ става все по-остър.

Източник: http://morphocode.com/work/arch/wind-turbine-loft/

Tags: ,

One Response to Една българска идея – Обслужващият персонал на морските ВяЕЦ може да живее направо в гондолите на турбините

  1. GA701 on 20.08.2013 at 19:40

    Добра идея, авангардна, но дали ще намери реализация само бъдещето ще покаже. Като се позамисля, горе, високо, при ураганни ветрове хич няма да е комфортно. Може би ще е по-удачно в основата на турбината, където пилонът е най-широк да се обособи дву- или триетажен dome, съчетаващ продоволствен склад, оперативни помещения, работилници и жилищни площи.

Тема на седмицата

Индийският епос на „Уестингхаус”

През последните години компанията „Westinghouse” извършва активна дейност в страните от Източна Европа. От новините през последните две седмици може да се отбележи откриването...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2020 няма да се проведе заради епидемията от COVID-19

Последни коментари