ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Индия – АЕЦ “Кудaнкулам” получи разрешение за повишаване на мощността до 50%

19.08.2013

 

Atomic energy regulatory authority (AERB, регулирующият орган на Индия) издаде разрешение за набиране на мощност до 50% на първи блок на АЕЦ “Куданкулам” и синхронизиране с енергийната система, следва от съобщението на AERB.

 

 

“Based on the above, Clearance for Raising Reactor Power upto 50% FP and Synchronization of Generator of KK NPP Unit # 1 at appropriate power level (i.e. Phase Cl Stage) is granted subject to compliance with various stipulations as brought out in Annexure.”

Разрешението е издадено на 14 август, и е валидно до 31 януари 2014 година.

Както вече ви е известно, на 13 юли първи блок беше изведен на минимално контролируемо ниво (МКУ) на мощност, като в последвалите изпитания специалистите събираха информация за работата на реакторната установка (РУ), представена в AERB с цел – получаване на разрешение за излизане на ниво на мощност 50%, а след това на 75%, 90% и пълна мощност. Това са базовите нива, при които се извършват множество изпитания не само на РУ, но и на всички системи на енергоблока като цяло.

По-рано имаше съобщения, че срокът за енергиен пуск на втори блок на АЕЦ “Куданкулам” е бил преместен от март 2014 година до юни същата година.

Енергийният пуск на първи блок също многократно беше изместван поради протестите на местното население провокирани от външни сили. Първият срок беше още през 2011 година.

АЕЦ “Куданкулам” се строи в Индия в рамките на руско-индийското съглашение от 20 ноември 1988 година и допълнението към него от 21 юни 1998 година. През 2002 година под ръководството на ЗАО „Атомстройэкспорт“ започна строителството на два енергоблока с реактори ВВЭР-1000 и обща електрическа мощност 2 GW.

Tags: ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

Индийският епос на „Уестингхаус”

През последните години компанията „Westinghouse” извършва активна дейност в страните от Източна Европа. От новините през последните две седмици може да се отбележи откриването...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2020 няма да се проведе заради епидемията от COVID-19

Последни коментари