ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Семинар на WANO в АЕЦ “Козлодуй”

17.08.2013

От 8 до 11 юли българската атомна централа бе домакин на международен семинар на Московския център на Световната асоциация на ядрените оператори – WANO.

Темата “Проучване за локализиране на стопилката след тежка авария за реактори ВВЕР – 1000/320” събра 34 експерти от ядрената индустрия и научните среди от Армения, България, Германия, Иран, Русия, Украйна, Унгария, Финландия и Чехия.

Във фокуса на работната програма бяха усилията на специалистите да се намерят оптимални решения за локализиране на стопилката след тежка авария като част от общата цел – повишаване на надеждността и гарантиране на безопасната експлоатация на атомните

централи.

Срещата предостави възможност за запознаване и обсъждане на съвременните подходи за реализиране на различни предложения за технологични и конструктивни решения.

Всички участници бяха единодушни, че споделянето и прилагането на експлоатационния опит е най-добрата превенция и средство за поддържане на високо ниво на ядрената безопасност. В тази връзка представената информация ще даде възможност да се обединят усилията на експлоатиращите организации за намиране на обосновани и оптимални решения в тази посока.

На 11 юли, съгласно програмата на форума, участниците в семинара посетиха Учебно-тренировъчния център на атомната централа, където Емилиян Едрев – директор “Производство”, ги запозна със състоянието на АЕЦ “Козлодуй” и с плановете за нейното развитие.

Чуждестранните експерти разгледаха машинната и командната зала на шести енергоблок, както и други обекти на площадката на АЕЦ.

 Източник: АЕЦ Вести брой 14/2013

Tags: , ,

One Response to Семинар на WANO в АЕЦ “Козлодуй”

  1. Росен on 18.08.2013 at 0:29

    Само не мога да разбера, какво „споделят“ Арменски, Германски, Унгарски и Финландски експерти, след като пише ВВЕР-1000. В тези държави няма такива блокове ;)
    А иначе за стопилката, в проекта за АЕЦ Белене, имаше много хубаво решение за нея.

Тема на седмицата

МААЕ и нейната дейност. Въпроси и отговори.

  Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) е изправена пред финансова криза. Говорейки пред репортери във Виена, генералният директор на МААЕ Рафаел Гроси призна,...

Още »

Новите реактори ще имат ли достатъчно обогатен уран? Въпроси и отговори.

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2023 ще се проведе от 7 до 9 юни

Последни коментари