ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Финландия – AREVA – EPR-1600 – графикът за завършване на Олкилуото-3 още не е съгласуван

07.08.2013

 

 

Строителството на трети блок на АЕЦ “Олкилуото” във Финландия е завършено на 85%. Обаче графикът за завършващият етап все още не е съгласуван с клиента – финландската компания TVO.

Това съобщи топ-мениджъра на групата AREVA Филипп Кноше (Philippe Knoche) на 24 юли, на брифинг посветен на резултатите от второто тримесечие.

Той добави, че липсата на съгласуван график пречи също да се направи детайлна оценка на стойността на работите през заключителния етап.

“Единственият факт, който мога да съобщя е, че разходите през първото полугодие са намалени с 13% в сравнение с аналогичния период на 2012 година”, – каза топ-мениджърът.

Кноше съобщи също, че броят на работещите по проекта подизпълнители ще се намали към края на годината до 1300.

По-рано компанията TVO даде да се разбере, че не разчита „Олкилуото-3″ да се въведе в промишлена експлоатация преди 2016 година.

Групата AREVA сключи договор за строителството на блока „Олкилуото-3″ през декември 2003 година. Това беше първият договор за построяване на ядрен енергоблок на създадената през 2001 година група, а също и първият договор за построяване на енергоблок с реактор EPR. Съперник на французите в международния конкурс беше руският Минатом.

Пускът на блока първоначално беше планиран за май 2009 година. След многократно отлагане беше утвърден нов срок – август 2014 година. Обаче, според финландската страна, и до тази дата проектът няма да бъде завършен. Финландците предсказват нов срок – 2016 година.

Преразходът на средства може да достигне, според някой оценки, 100% от началната сума. Френският политик Марк Гуа предвижда, че реалната стойност на блока ще достигне 6,6 милиарда евро, при първоначална сметка от 3 милиарда евро.

Консорциумът AREVA/Siemens и клиентът – финландската компания TVO водят арбитражно дело за поделяне на отговорностите за общият неуспех. Сумарните претенции на TVO към консорциума възлизат на 1,8 милиарда евро.

Източник: AtomInfo.Ru

Tags: , , ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

Индийският епос на „Уестингхаус”

През последните години компанията „Westinghouse” извършва активна дейност в страните от Източна Европа. От новините през последните две седмици може да се отбележи откриването...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2020 няма да се проведе заради епидемията от COVID-19

Последни коментари