ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Министрите от 100 страни ще подкрепят в ООН ратификацията на договора за всеобща забрана на ядрените опити

04.09.2011

Министерската среща свързана с Договора за всеобща забрана на ядрените опити (ДВЗЯО) ще се състои на 23 септември в Ню-Йорк и ще се стреми той да бъде ратифициран, съобщи в четвъртък на брифинг в щаб-квартирата на ООН Annika Thunborg, официален представител на подготвителния комитет на Организацията по ДВЗЯО.

Договора, който беше приет през 1996 година е подписан от 182 държави, а е ратифициран от 154. Не са го ратифицирали девет страни: САЩ, Китай, Индия, Пакистан, КНДР, Египет, Израел, Иран и Индонезия.

“Около 100 министри ще присъстват на срещата в НЮ-Йорк под председателството на министрите на външните работи на Швеция и Мексико”, съобщава Анника Турборг. “Очакваме, че ще има много обръщения и призиви към страните да подпишат и ратифицират договора, ще има заключителна декларация, и ще бъде приет план за действия”, казва още тя.

Тя обръща внимание и на това, че едностранните доброволни мораториуми над ядрените опити са “напълно ненадеждни”, специално споменавайки Северна Корея, която на два пъти е провела изпитания на ядрени бойни заряди през 2006 и 2009 година.

За недостатъците на доброволния мораториум върху ядрените опити говори преди дни и генералния секретар на ООН Бан Ки-мун в декларация по случай на Международния ден за действия против ядрените опити – “Действащите сега доброволни мораториуми върху опитите с ядрено оръжие имат голямо значение, но не могат да заменят глобалната забрана”.

ДВЗЯО е международен правен документ, съществено затрудняващ качественото усъвършенстване на ядреното оръжие от страните, които го притежават. Освен това, документа, забранявайки ядрените изпитания, поставя бариери по пътя на разпространението му и увеличаването на ядрените арсенали на така наречените “прагови” държави.

Tags: , ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

ЕС – Ядрената енергетика се изплъзва от Европа

Атомът тръгва от Запад на Изток, и това съществено променя ядрения отрасъл. Към такъв извод са склонни много от участниците в европейския ядрен форум,...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2020 няма да се проведе заради епидемията от COVID-19

Последни коментари