ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Чехия – вземането на решение по конкурса за дострояване на АЕЦ “Темелин” ще продължи повече от година

28.07.2013

 

 Властите в Чехия ще вземат решение за победителя в конкурса за строителството на два енергоблока на АЕЦ “Темелин” след не по-малко от година, съобщи представителят на медийния департамент на енергийната компания CEZ Barbora Pulpanova за агенция Франс Прес.

За построяването на трети и четвърти енергоблок на АЕЦ “Темелин” претендират чешко-руският консорциум MIR 1200 в състав – чешката Skoda JS и руските ЗАО „Атомстройэкспорт“ и ОАО ОКБ „Гидропресс“, и японско-американската компания Westinghouse.

Стойността на договора за дострояване на двата блока се оценява на 15 милиарда долара. Първоначално се планираше победителят в конкурса да бъде обявен през есента на тази година. В началото на юли новият премиер на Чехия Иржи Руснок заяви, че окончателното решение на въпроса ще бъде отложено с няколко месеца.

“Ние ще вземем решение за инвестиции от такъв мащаб, само когато стане ясно, че проектът съответства на новата национална енергийна концепция, а рентабилността му е безспорна”, – съобщи още Пулпанова и добави – “Дебатите по финансирането на строителството продължават. Този законодателен процес ще продължи не по-малко от година”.

Източник: РИА Новости

Tags: ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

ЕС – Ядрената енергетика се изплъзва от Европа

Атомът тръгва от Запад на Изток, и това съществено променя ядрения отрасъл. Към такъв извод са склонни много от участниците в европейския ядрен форум,...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ, 16–18.09.2020, Варна

Последни коментари