ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Франция – правителството има намерение до 2016 година да закрие АЕЦ Фессенхайм

26.07.2013

 

 Новият министър на екологията на Франция Филипп Мартен, който зае поста след оставката на Делфин Бато, в интервю за изданието JDD, че правителството има намерение да закрие след три години АЕЦ Фессенхайм, разположена в региона Елзас. Той потвърди, че въпросът е приоритетен наред с другите задължения, които прие при избирането си президента Франсуа Олланд.

“Дойде времето, когато политиците да се заемат с въпросите на енергетиката”, – заяви министърът. АЕЦ “Фессенхайм” е единствената от 19-те централи на Франция, която Франсуа Олланд има намерение да закрие. Едно от обещанията на президента беше да намали произвежданата във Франция електроенергия с ядрен произход от 75% на 50% до 2025 година.

На АЕЦ Фессенхайм нееднократно са ставали аварии и прекъсвания в работата. Последният път беше в началото намесеца, което отново провокира полемиката за безопасността на тази централа. Агенцията по ядрена безопасност счита, че АЕЦ може да функционира още известно време при условие, че компанията ЕДФ направи необходимите подобрения.

По-рано в началото на годината ръководителят на агенцията Пиер-Франс Шеве обясни, че закриването на централата за по-малко от 5 години е невъзможно. За разлика от временното спиране на експлоатацията, окончателното затваряне на АЕЦ е много сложна процедура. От своя страна, неговият предшественик твърдеше, че за окончателното затваряне на централата ще са необходими 20-25 години.

Източник: RFI

Tags: , ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

Индийският епос на „Уестингхаус”

През последните години компанията „Westinghouse” извършва активна дейност в страните от Източна Европа. От новините през последните две седмици може да се отбележи откриването...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2020 няма да се проведе заради епидемията от COVID-19

Последни коментари