ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Руския производител на свърх-проводници за международния термоядрен реактор излезе на планираната мощност

27.11.2011

Черепецкия механичен завод /ЧМЗ/ излезе на планираната мощност за производство на свръх-проводящи материали за проекта на международния термоядрен експериментален реактор ITER (International Thermonuclear Experimental Reactor).

За това съобщи генералния директор Владимир Котрехов по време на посещението на шефа на държавната корпорация „Росатом“ Сергей Кириенко.


Плановата мощност за производството на свръх-проводници е 50 тона стренда за година.

 

Стренда е представлява нишка с особено сложна структура, която се изгражда от стотици медни и ниобий-танталови профили, които се пресоват заедно, после се изтеглят в проводник с диаметър няколко десети от милиметъра.


Необходимия за проекта ITER обем на доставките е 221,3 тона, което е материалния принос на Русия в международния научен проект. До сега са произведени 80,58 тона стрендове. Ръководството на завода е уверено, че планирания срок за изпълнение на доставката (2014 година) ще бъде спазен.

След изпълнението на международната поръчка, завода планира да започне производство на свръх-проводникови материали за медицински и промишлени цели.

 

В първия случай те са необходими за производството на скенери за ядрено-магнитен резонанс (ЯМР-томографи). Промишлеността пък се нуждае от електротехнически проводящи наноструктури на базата на високотемпературни свръх-проводници. Производството им, по плановете на ръководството на завода, до 2020 г. трябва да достигне ниво от 50 милиона долара при обем на световния пазар от 700 милиона долара. Същевременно, пускането на томографските проводници трябва да достигне 10 милиона долара при ниво на световното производство от 300 милиона долара.

 

Откритото акционерно общество „Чепецкий механический завод“ е единствения в Русия и един от най-големите в света производители на циркониеви сплави и други метали. То влиза в структурата на горивната компания „ТВЭЛ“ на държавната корпорация „Росатом“ и е едно от ключовите производства в технологичната верига за производство на гориво, конструктивни материали и изделия за ядрената енергетика.

Tags:

Comments are closed.

Тема на седмицата

ЕС – Ядрената енергетика се изплъзва от Европа

Атомът тръгва от Запад на Изток, и това съществено променя ядрения отрасъл. Към такъв извод са склонни много от участниците в европейския ядрен форум,...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ, 16–18.09.2020, Варна

Последни коментари