ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Русия – нов адронен коллайдер ще се появи в Новосибирск

20.07.2013

 

 

Вторият в света адронен коллайдер се строи в Новосибирск. Водещи специалисти от института по ядрена физика “Будкер” са си поставили сложна задача – да проектират и създадат Супер Чарм-тау фабрика или електронно-позитронен коллайдер. Той е необходим за всестранно изучаване на елементарните частици по време на сблъскването им.

Първият в света Голям адронен коллайдер се намира на територията на Швейцария в Европейския Изследователски Център, където на 4 юли стана грандиозно научно откритие – беше открит бозонът на Хиггс. Още преди 50 години за съществуването на тази частица говореше Питер Хиггс и чак след половин век, успешно беше открита.

Хиггс бозоните са много малки частици, които са се образували преди милиони години, а това дава възможност да се разбере това, което е ставало с вселената преди десетки милиарди години. Откриването на бозоните е важно събитие съответстващо на откриването на протона и електроните.

Учените от Института по ядрена физика “Будкер” планират извършването на фундаментални за човечеството експерименти с Хиггс бозоните

Учените са определили масата на частиците и именно за тях планират построяването на вторият в света адронен коллайдер, това съобщи директорът на института Юрий Тихонов. Според думите му, това ще бъде съвместен проект на няколко държави, доколкото става въпрос за крупни капиталовложения – около 10 милиарда долара. Учените прогнозират, че Хиггс бозонът ще бъде изследван много години. Към този момент специалистите не са открили в поведението му отклонения от стандартните модели във физиката. Юрий Анатольевич подчертават, че изучаването в дълбочина на отклоненията в поведението му е основната цел на проекта. Към днешна дата, шанс Хиггс бозонът да се държи неадекватно – има.

Източник: novonikolaevsk.ru

Tags: ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

ЕС – Ядрената енергетика се изплъзва от Европа

Атомът тръгва от Запад на Изток, и това съществено променя ядрения отрасъл. Към такъв извод са склонни много от участниците в европейския ядрен форум,...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ, 16–18.09.2020, Варна

Последни коментари