ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Германия – ЕК ще проверява приетият закон за ВЕИ

21.07.2013

 

 ЕК започва разследване срещу ФРГ. Ако се изясни, че приетият в страната закон за възобновяемета енергия (EEG) нарушава законодателството на ЕС за конкуренцията, на редица немски предприятия ще се наложи със задна дата да платят милионни данъци, съобщават СМИ позовавайки се на Deutsche Welle.

Вниманието на Европейската комисия е привлечено от немският закон EEG. Според мнението на Брюксел, някои членовете от закона нарушават европейското законодателство за конкуренцията.

ЕК, в частност, обръща внимание на така нареченият данък в рамките на закона за EEG, съгласно който купувачите на електроенергия – както домакинствата, така и промишлените предприятия – трябва да плащат за развитието на ВЕИ в страната.

По този начин държавата прехвърля субсидиите, давани на производителите на алтернативна енергия, на гърба на потребителите.

От Брюксел критикуват също факта, че някои енергоемки предприятия – например, алуминиевите и циментовите заводи – са освободени от плащането на данък за “зелена енергетика”. Предполага се, че иначе те няма да издържат на конкуренцията с предприятията от страните, където цените на електроенергията са значително по-ниски.

ЕК планира да започне разследването срещу Германия с цел да се забрани освобождаването на някои компании от данъка в рамките на закона за EEG. Почти е сигурно, че предприятията, които са били освободени от този данък, ще трябва да върнат на държавата цялата сума.

Комисарят на ЕС по енергетика Гюнтер Йотингер неотдавна подложи на критика самият закон за възобновяемата енергия. Според думите му, много от положенията в EEG не са съгласувани с правилата, съществуващи вътре в европейския пазар, и с законодателството на ЕС за конкуренцията. Например, Йотингер счита за крайно несправедливо, че Германия оказва подкрепа на своите вятърни електроцентрали, а в същото време датските или норвежките компании, произвеждащи електроенергия от вятъра, която се консумира включително и във ФРГ, не получават никакви държавни субсидии.

Източник: Белта

Tags: , ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

Индийският епос на „Уестингхаус”

През последните години компанията „Westinghouse” извършва активна дейност в страните от Източна Европа. От новините през последните две седмици може да се отбележи откриването...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2020 няма да се проведе заради епидемията от COVID-19

Последни коментари