ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Явор Куюмджиев: Асен Василев е изумително некомпетентен

14.07.2013

 

Служебният енергиен министър Асен Василев е изумително некомпетентен и това пролича в ефира на БНТ, където заяви, че АЕЦ „Козлодуй“ може да работи до 2021 г. при сегашните условия. Това заяви пред журналисти депутатът от КБ Явор Куюмджиев.

 

 

При малко усилие от негова страна щеше да погледне на страницата на Агенцията за ядрено регулиране, където ясно е разписано, че – 5-ти блок на Козлодуй има лиценз за експлоатация до 05.11.2017 г., а 6-ти блок до 02.10.2019 г., както е видно от страницата на Агенцията за ядрено регулиране , добави народният представител.

Той не трябва да забравя, че по време на неговото управление на енергийното министерство, за директор на Козлодуй беше оставен Валентин Николов – една от любимите калинки на Бойко Борисов.

Това е човекът, който доведе АЕЦ „Козлодуй“ до сегашната абсурдна ситуация – с реална възможност от удължаване на живота на двата блока, тя да бъде пропиляна.

През 2012 г. с цел да се създаде изкуствена печалба, не беше реализирана инвестиционната програма на централата – вместо 130 милиона лева бяха използвани само 80 милиона. Това застраши фатално мероприятията по подготовка на двата блока за изследванията от страна на производителя на реакторите за продължаване на живота им. Защото въпроса не е само в преговори с руската страна, а в реални действия по двата блока, които не са извършени от управлението на ГЕРБ и г-н Василев, категоричен бе Куюмджиев.

Според него, БСП категорично защитава позицията, че АЕЦ „Козлодуй“ и продължаването на живота й са основни приоритети на сегашното управление. С назначаването на г-н Иван Генов, безспорен специалист и изключително опитен директор на централата, ще бъде направено и невъзможното те да бъдат изпълнени, заключи Явор Куюмджиев.

Източник: http://www.cross.bg/kyyumdzhiev-strana-bloka-1367932.html#axzz2Yx0Wpj14

Tags: ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

ЕС – Ядрената енергетика се изплъзва от Европа

Атомът тръгва от Запад на Изток, и това съществено променя ядрения отрасъл. Към такъв извод са склонни много от участниците в европейския ядрен форум,...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ, 10–12.06.2020, Варна

Последни коментари