ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Учените за сега не могат да осигурят радиационна защита на космонавтите при полет до Марс – информация от ЦНИИмаш

03.09.2011

Специалистите на този етап не са в състояние да осигурят защита на екипажа на космическия кораб от твърдата радиация при полет до Марс, призна в сряда на прес-конференция в РИА Новости първият заместник на ръководителя на ЦНИИмаш Николай Паничкин.

“Ние за сега не можем да обезпечим защита на космонавтите и астронавтите от въздействието на космическата радиация. По време на полета съществуващата защита ще натрупа в себе си толкова радиация, че самата ще се превърне в опасност за екипажа”, – казва ученият.

Бившият директор на Института по медико биологични проблеми (ИМБП) Анатолий Григориев посочва някой други опасности, дебнещи космонавтите по време на полета им до Марс. Това, в частност, освен високото ниво на космическата радиация, са силните сезонни и денонощни колебания на температурата, метеоритната опасност, ниското атмосферно налягане. Според него, след кацването на екипажа на Марс, космонавтите ще се сблъскат с множество проблеми.

По думите на Григориев, възможните физиологични проблеми при пребиваването на екипажа на Марс ще бъдат следните: стрес, адаптация към марсианската гравитация, ортостатична нестабилност след кацването на планетата, нарушени функции на сензорните системи, нарушение на съня, намаляване на работоспособността, изменения в метаболизма, отрицателни ефекти от въздействието на космическата радиация.

Сега в ИМБП се провежда експеримента “Марс-500” по наземно моделиране на полета, кацване на десанта на червената планета, работа на нейната повърхност и връщане обратно на Земята.

Бившият шеф на Роскосмос Анатолий Перминов по-рано беше съобщил, че създаването на междупланетен кораб за полет до Марс е възможно не по-рано от 2025 година. По неговите думи, възможния полет до Марс трябва да се съвмести със създаването на кораб, който ще има принципно нова ядрена двигателна установка и тогава полета до Марс ще може да продължи до месец. Създаването на такава двигателна установка се планира до 2019 година, а на самия кораб не по-рано от 2025 година. Самият полет би бил възможен след 2035 година, допълва той, подчертавайки, че такъв проект може да се реализира само на международно ниво.

Tags: , ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

ЕС – Ядрената енергетика се изплъзва от Европа

Атомът тръгва от Запад на Изток, и това съществено променя ядрения отрасъл. Към такъв извод са склонни много от участниците в европейския ядрен форум,...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2020 няма да се проведе заради епидемията от COVID-19

Последни коментари