ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Трета министерска конференция на MAAE – Иран съобщи за плановете си в областта на ядрената енергетика

28.06.2013

 

Привет от Санкт Петербург. След официалното откриване на Конференцията, на всяка делегация се предоставят до седем минути за национално представяне.

Много ми се искаше да видя и чуя българското представяне. Затова помолих ръководството на прес-центъра да обяви графика за да имат възможност журналистите да се ориентират кога са изказванията, които ги интересуват. Обясниха ми, че процесът е много динамичен, поради което не се предоставя график за изказванията.

Така, че вероятно няма да мога да ви направя съпричастни с българското представяне.

 

Иран има намерение да построи в бъдеще 20 GW ядрени генериращи мощности. Такова изявление направи представителят на Иран, Ферейдун Аббаси Давани, ръководител на Организацията по ядрена енергия, по време на изказването си на третата конференция на върха на МААЕ.

Иранският представител уточни, че оборудването за атомните електроцентрали ще се закупува както от чужбина, така ище се произвежда от местните предприятия. Ферейдун Аббаси Давани добави, че съвместно с руските специалисти с поправят недоглежданията, допуснати при построяването на АЕЦ “Бушер”. Според думите му, въвеждането на централата в редовна експлоатация може да стане в близко време.

 Ирански специалисти, пожелали анонимност, споделиха, че проблемът с изтичането на водород от оглаждащата система на турбогенератора е отстранен и наскоро работата на енергоблока е била възстановена.

Делегатът подчерта, че участието на Иран в работата на конференцията на МААЕ още един път доказва намеренията на Техеран да използува ядрената енергия изключително за мирни цели.

Чуват се гласове, че Сергей Лавров, министър на външните работи на РФ, счита, че международният натиск върху Иран трябва да се отслаби.

 

Tags: ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

Индийският епос на „Уестингхаус”

През последните години компанията „Westinghouse” извършва активна дейност в страните от Източна Европа. От новините през последните две седмици може да се отбележи откриването...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2020 няма да се проведе заради епидемията от COVID-19

Последни коментари