ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Ако Европа се откаже от АЕЦ, Русия ще продължи сътрудничеството с нея по възобновяеми енергийни източници и въглеводородни суровини

24.11.2011

 

Ако Европа се откаже от ядрената енергетика, Русия ще продължи сътрудничеството в областта на възобновяемата енергия и въглеводородните суровини. Това заявява премиерът на Руската федерация Владимир Путин на пресконференция за резултатите от 16-тото заседание на руско-френската междуправителствена комисия.

 

Той напомня, че сега обемът на сътрудничеството в областта на ядрената енергетика с Франция възлиза на 1 милиард евро годишно. “Това не е голям обем, но, безусловно, той може да се увеличи, – казва Путин. – И за сметка на двустранното сътрудничество, и за сметка на работата в трети страни”.

 

Той дава за пример сътрудничеството на руската компания с френската “Арева” в Танванската АЕЦ в Китай. По думите на Путин, Русия е готова за разширяване на сътрудничеството. Той разказва, че има перспективи за сътрудничество в България и Турция.

 

“Благодарни сме на френската страна за решението за сътрудничество с руски партньори, – казва премиерът. – И първата стъпка в тези отношения е Балтийската АЕЦ в Калининград”. Путин заявява, че през идните 10 години Русия ще увеличи своята електроенергия от ядрени централи от 16 до 25 %.


По неговите думи, в сравнение с Франция това са скромни цифри, но “ние считаме, че енергетиката трябва да бъде балансирана”.

 

“Да развиват ядрената енергетика или не – това е суверенен избор на нашите европейски партньори. Ако бъде взето решение за прекратяване на развитието на ядрената енергетика, ние сме готови да развиваме нашите отношения с Европа, в това число и с Франция, по други направления, включително в областта на въглеводородните суровини и развитието на алтернативните източници на енергия”, – подчертава Путин.


Tags: ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

ЕС – Ядрената енергетика се изплъзва от Европа

Атомът тръгва от Запад на Изток, и това съществено променя ядрения отрасъл. Към такъв извод са склонни много от участниците в европейския ядрен форум,...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ, 16–18.09.2020, Варна

Последни коментари