ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Росатом и Phillips ще произвеждат съвместно томографи в Русия

24.11.2011

Държавната корпорация „Росатом“ и Phillips имат намерение да започнат производство на томографи в Русия, съобщи във вторник шефът на Росатом Сергей Кириенко.

 

“Днес подписахме споразумение за създаване на производство на томографи в Руската Федерация съвместно с Phillips. Изхождаме от това, че всички свръхпроводници за тези томографи ще се правят тук”, – казва Кириенко пред журналисти след посещението на ОАО „ЧМЗ“. Както поясняват от Росатом, площадката за производство на самите апарати още не е избрана.

 

Началникът на цеха за производство на свръхпроводящи материали в ОАО „ЧМЗ“ Роман Грачев съобщава, че понастоящем заводът вече е пуснал пробна партида свръхпроводници за томографи.

 

“Сега се занимаваме с разработка на томографски проводници по искане на чуждестранни възложители, тази година пускаме квалификационна партида с обем 2,5 тона”, – казва Грачев пред журналисти.

 

Според плановете на ЧМЗ, заводът до 2020 г. трябва да произведе 100 тона томографски проводници на обща стойност 10 милиона долара, сега обемът на пазара на тези проводници е три хиляди тона или 300 милиона долара.

 

Черепецкият механичен завод (ЧМЗ), който влиза в структурата на горивната компания „ТВЭЛ“ на държавната корпорация „Росатом“, е единствения в Русия и един от най-големите в света производители на изделия от циркониеви сплави. Заводът заема водещи позиции сред световните производители на изделия от природен и обеднен уран, метален калций и е един от ключовите в технологичната верига за производство на ядрено гориво, конструкционни материали и изделия за ядрената енергетика.

Tags: , ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

ЕС – Ядрената енергетика се изплъзва от Европа

Атомът тръгва от Запад на Изток, и това съществено променя ядрения отрасъл. Към такъв извод са склонни много от участниците в европейския ядрен форум,...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ, 16–18.09.2020, Варна

Последни коментари