ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Проектът за Балтийската АЕЦ не се отменя, но графикът за построяването на блоковете се измества – Кириенко

29.06.2013

 

Проектът на Балтийската АЕЦ не се отменя, но сроковете за построяване на блоковете с голяма мощност ще бъдат удължени, заяви за РИА Новости ръководителят на Росатом Сергей Кириенко в кулоарите на Петербургският международен икономически форум (ПМИФ).

 

 

“Ние нищо не сме отменили в проекта. Заедно с Министерството на енергетиката на Русия ние доработваме проекта, разширяваме площадката и привързваме допълнително на нея към големите блокове няколко блока с малка мощност. Засега мислим за блокове по 40 MW. Това са с референтни реактори, отработили хиляди реакторо-години на ядрените подводници и на атомните ледоразбивачи. Обсъждаме броят им – от 4 до 8 реактора, които напълно ще покрият нуждите на Калининградска област в съчетание с газовите електроцентрали”, – каза той.

Според думите му, това ще доведе до удължаване на графика за строителството.

 

 

“Но ние продължаваме да произвеждаме всичкото оборудване за блоковете с голяма мощност. Ако Калининградската енергийна система остане изолирана, а тя не е много голяма, тогава блоковете с голяма мощност няма надеждно да я обезпечават с енергия. Ние строим два блока по 1200 MW, а общата консумация на Калининградска област е 450-500 MW. В перспектива ще достигне 800 MW. А нали на първо място трябва да построим ядрени енергоблокове за гарантирано енергийно обезпечаване на региона. Ако страните от Балтика се изключат от системата, тогава такова гарантирано обезпечаване с електроенергия може да се осъществи само от блокове с малка мощност”, – добави той, отбелязвайки, че блоковете хилядници тогава ще бъдат изключително за експорт.

Източник: РИА Новости

Tags: ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

ЕС – Ядрената енергетика се изплъзва от Европа

Атомът тръгва от Запад на Изток, и това съществено променя ядрения отрасъл. Към такъв извод са склонни много от участниците в европейския ядрен форум,...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2020 няма да се проведе заради епидемията от COVID-19

Последни коментари