ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


TEPCO представи на правителството първите съображения относно изваждането на горивото от АЕЦ “Фукушима-1”

03.09.2011

В сряда компанията TEPCO представи на японското правителство първите си съображения по плана за изваждане на горивото от авариралата АЕЦ “Фукушима Дайичи” демонтажа на реакторите.

Експлоатиращата организация за сега не разкрива подробности по плана, обяснявайки, че той сега се намира в концептуален стадии.

Както се предполагаше, TEPCO има намерение след време да извади отработилото ядрено гориво (ОЯГ) от басейните за отлежаване, а също и от корпусите на реакторите. Тези дейности няма да започнат веднага и ще продължат няколко години.

Преди премахването на кориума (стопилката) TEPCO планира да изчисти зданията на реакторите от радиационно замърсените материали и отломки. В плана също са включени и ремонт на хермооболочките (ХО) на блоковете, в които, както се предполага , има неплътности и отвори.

Още една стъпка, която ще предшества изваждането на стопилката от ядреното гориво, е запълването на хермозоните (ХЗ) с вода. Това ще даде възможност да се намалят дозовите натоварвания на ликвидаторите, защото водата ще послужи за биологична защита.

Заливането на ХЗ с вода не ще бъде повод за прекратяване на работата на въведените нови външни системи за охлаждане на реакторите, отбелязват от TEPCO.

Очаквайте подробности в близките дни.

Tags: , , ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

ЕС – Ядрената енергетика се изплъзва от Европа

Атомът тръгва от Запад на Изток, и това съществено променя ядрения отрасъл. Към такъв извод са склонни много от участниците в европейския ядрен форум,...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2020 няма да се проведе заради епидемията от COVID-19

Последни коментари