ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Кириенко: Росатом е заинтересован от дострояването на АЕЦ “Белене”

21.06.2013

 

 

Държавната корпорация «Росатом» е заинтересована за строителството на АЕЦ “Белене” в България. Това заяви пред журналистите генералният директор на «Росатом» Сергей Кириенко в рамките на откриващият се вчера Петербургски международен икономически форум. Той напомни, че сега върви съдебен процес по иска на ЗАО «Атомстройэкспорт» към Националната електроенергийна компания (НЕК) на България. “Процесът върви, адвокатите работят”, – казва Кириенко, цитиран от ИТАР-ТАСС.

Ръководителят на “Росатом” остави без коментар въпроса за това, излизала ли е българската страна с предложение за извънсъдебно съглашение. “Ние сме заинтересовани не в това, да се съдим, а в това, да строим атомната електроцентрала”, – подчерта Кириенко, добавяйки, че ако българското правителство вземе решение за дострояване на АЕЦ “Белене”, то Росатом е “винаги отворен за преговори”.

Първото съдебно заседание по иска на «Атомстройэкспорт» към НЕК за изплащане на компенсация от над 1 милиард евро предварително е насрочено за юли 2014 година.

Източник: Nuclear.ru

Tags: ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

ЕС – Ядрената енергетика се изплъзва от Европа

Атомът тръгва от Запад на Изток, и това съществено променя ядрения отрасъл. Към такъв извод са склонни много от участниците в европейския ядрен форум,...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ, 16–18.09.2020, Варна

Последни коментари