ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Драгомир Стойнев: България до момента е получила общо 850 млн. евро по Международен фонд „Козлодуй”

21.06.2013

 

Министърът на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев присъства на церемонията по подписване на споразумение за безвъзмездна помощ за изграждане на първия етап на Национално хранилище за погребване на ниско- и средноактивни радиоактивни отпадъци от ядрения прозорец на Международен фонд „Козлодуй” (МФК) и на споразумение за безвъзмездна помощ за обновяване и модернизация на производството и преноса на енергия в топлофикационната система на София от неядрения прозорец на МФК, предаде репортер на Агенция „Фокус”.

Споразуменията бяха подписани от Винс Новак, директор Ядрена безопасност Европейската банка за възстановяване и развитие.

Министър Стойнев обясни, че България до момента е получила по фонда общо 850 млн. евро.

Предвижда се строителството на първия етап на хранилището за ниско- и средноактивни отпадъци да приключи до края на 2015 година.

Бенефициентът по проекта от неядрения прозорец на фонда е „Топлофикация София”, която получава 21.5 млн. евро от фонда. Предвижда се проектът да завърши до 2017 година. Стоян Цветанов, изпълнителен директор на „Топлофикация София” ЕАД, благодари на Европейската комисия, на ЕБВР, на трите последни правителства, които са дали подкрепата си за осъществяването на проекта. Очаква се следващия месец да започне първата процедура за изграждане на ко-генериращ цикъл във ВОЦ „Овча купел”.

Дилян Петров, изпълнителен директор на Държавно предприятие „Радиоактивни отпадъци”, благодари на всички екипи, които са работили по проекта за хранилище, и обясни, че в рамките на месец ще бъде обявен търг за строителство на хранилището, за да може до 2015 година то да влезе в оперативна експлоатация.

Източник: http://www.focus-news.net/?id=n1796817

Tags: ,

One Response to Драгомир Стойнев: България до момента е получила общо 850 млн. евро по Международен фонд „Козлодуй”

  1. читател on 21.06.2013 at 21:15

    Търг за хранилището? Там няма ли избран изпълнител, защото хранилището е на етап технически проект?

Тема на седмицата

ЕС – Ядрената енергетика се изплъзва от Европа

Атомът тръгва от Запад на Изток, и това съществено променя ядрения отрасъл. Към такъв извод са склонни много от участниците в европейския ядрен форум,...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2020 няма да се проведе заради епидемията от COVID-19