ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Двама задържани за побоя над шефа на АЕЦ “Козлодуй“

23.11.2011


София. Полицията във Враца е задържала двама за побоя над изпълнителния директор на АЕЦ “Козлодуй” Александър Николов, съобщи бТВ. Николов, който пое поста едва преди два месеца, беше пребит снощи пред дома му. Той беше закаран с полицейски ескорт тази нощ в София и беше настанен в частна болница. Последната информация е, че състоянието му е добро.

Вече има и конкретни версии за нападението над Николов. Първата версия, разпространена от БНТ, е за сплашване заради отказа АЕЦ „Козлодуй“ да произведе допълнителни количества ток за свободния пазар. Централата осигурява близо 90% от тока за свободния пазар на ниски цени и е възможно да са засегнати бизнес интереси, твърдят източници от енергийния сектор.

Според Кирил Николов, колега и бивш директор на атомната централа, причина за нападението са икономически интереси. “Може би има некоректни искания, на които е Александър Николов е отказал”, допуска Кирил Николов.

Друг бивш шеф на АЕЦ “Козлодуй” – Йордан Йорданов, припомня, че оборотът на компанията е 800 млн. лева на година и там се произвежда най-евтиният ток. “Мен не са ме заплашвали, но е имало намеци”, сподели той. Работи се и по версията за нарушени обществени поръчки за доставка на ток. Разследването за побоя над Александър Николов продължава.

 Източник: от Стандарт Нюз

 - bTVцитира още Йордан Йорданов: „Това е някаква кокошкарска история - някакви поръчки са развалени”,

 

- http://www.kozloduy-bg.info/index.php?p=news&aid=5840

Йордан Йорданов

Дата на публикуване: 22.11.2011 15:52:36

И това доживяхме побой, който е равен на терористичен акт-жалко, много жалко, да посегнеш на институцията изпълнителен директор на АЕЦ Козлодуй-какъв нисък и долен морал, демонстриран от поръчителите, които явно са кокошкари и вероятно вече съжаляват за стореното, но е много късно-и се чудим защо на нас гледат от Европа по този начин-просто сме си такива, първо действуваме и се подаваме на емоцията, после мислим-ето затова ни спряха малките реактори-сега даваме заявка и за големите, които са последни, апропо. Нека поне Бог ни пази!

 

 - http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=1122970

В “Козлодуй” има много дейности, за които се наемат външни извършители. Затова една от коментираните в енергийния сектор версии е, че е възможно Николов да е спрял бизнеса на фирми, които са имали дейност в централата и са се отчитали на други хора. Допуска се нападението да е поръчано тъкмо от тези другите.

Tags: ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

ЕС – Ядрената енергетика се изплъзва от Европа

Атомът тръгва от Запад на Изток, и това съществено променя ядрения отрасъл. Към такъв извод са склонни много от участниците в европейския ядрен форум,...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ, 16–18.09.2020, Варна

Последни коментари