ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Парламентарната комисията по енергетика прие промени в Закона за енергията от възобновяеми източници

19.06.2013

Парламентарната комисията по енергетика прие промени в Закона за енергията от възобновяеми източници, предаде репортер на Агенция „Фокус”. В мотивите на промените се посочва, че с оглед стимулиране на пазара на електрическа енергия, ефективно управление на мощностите, балансиране на електроенергийната система и създаване на условия за ефективната й работа, както и съобразяване с предвидените изменения в Закона за енергетиката, се предвижда за разпределението на разходите, произтичащи от наложени задължения към обществото, да се извършва между потребителите на вътрешния пазар.

 Предлага се изменение на Закона за енергийната ефективност, с което, в изпълнение на задължението за транспониране на Директива 2009/29/ЕО на Европейския парламент и на съвета, се предвижда приходите, получени от търга на квоти, да се използват за развитие на възобновяемите енергийни източници с оглед спазване на ангажимента за 20% използване на енергия от възобновяеми източници до 2020 г.

 Предвижда се средствата от постъпления от продажби на квоти за емисии на парникови газове за периода 01.12.2012 до 30.06.2014 г. да се използват за покриване на разходите, произтичащи от задължения за изкупуване на електрическа енергия на преференциални цени по Закона за енергията от възобновяеми източници.

 Комисията прие проект за решение за подкрепа на мерките на правителството.

 Председателят на комисията Рамадан Аталай заяви, че утре сутринта ще бъде внесен докладът за разглеждане в пленарна зала.

Източник: http://www.focus-news.net/?id=n1796476

Tags: ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

Индийският епос на „Уестингхаус”

През последните години компанията „Westinghouse” извършва активна дейност в страните от Източна Европа. От новините през последните две седмици може да се отбележи откриването...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2020 няма да се проведе заради епидемията от COVID-19

Последни коментари