ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


ДКЕВР: От новия модел за ценообразуване на електрическата енергия се премахват спорните добавки

19.06.2013

От новия модел за ценообразуване на електрическата енергия, предложен от Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР), се премахват спорните добавки в сегашната сметка за изразходвана електроенергия на потребителите.

 

 

Това стана ясно на пресконференция на държавния регулатор, предаде репортер на Агенция „Фокус”. Председателят на комисията Анжела Тонева и други нейно членове обясниха какво точно предвиждат промените в сектор „енергетика”, които обаче могат да бъдат осъществени само след промени в Закона за енергетиката и Закона за енергията от възобновяемите енергийни източници. От новия модел за ценообразуване на тока отпадат добавката за „зелена енергия”, добавката за „кафява енергия” или за тока от заводските централи, известни като когенерациите, както и добавката за невъзстановяемите енергийни загуби. В цената остават такса „достъп” и такса „пренос”, а се намалява такса „износ”.

 „Конкретно намаляване на цената на електроенергията обаче още не е разглеждана. Комисията разработи единствено схема за ценообразуване, която да отразява действителното състояние на пазара в момента”, заяви Анжела Тонева. Въпреки това тя посочи, че е възможно цената да бъде намалена с посочените от министъра на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев 5%.

 „Считам, че цената на тока може да бъде намалена с 5%, дори и да не е точно от 1 юли. Ако бъде удължен извънредно регулаторният период, цената на тока може да бъде намалена например от 15 юли”, посочи председателят на държавния регулатор.

Източник: http://www.focus-news.net/?id=n1795864

Tags: ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

ЕС – Ядрената енергетика се изплъзва от Европа

Атомът тръгва от Запад на Изток, и това съществено променя ядрения отрасъл. Към такъв извод са склонни много от участниците в европейския ядрен форум,...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ, 10–12.06.2020, Варна

Последни коментари