ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Новият президент на Иран – страната няма да се откаже от обогатяването на уран

21.06.2013

Избраният за президент на Иран Хасан Роухани заяви, че републиката няма да се откаже от обогатяването на уран, както иска международната общност, съобщават западните СМИ. Това изявление президентът е направил на пресконференция в Техеран.

 

 

“Що се отнася до регулирането на иранската ядрена програма и преговорите с “шесторката”, мога да кажа, че преговорният процес само ще претърпи изменения в по-добра посока, а именно, ще стане по-динамичен”, – увери Роухани.

Новият ръководител на републиката не изключва и пряк диалог със САЩ, но при спазване на редица условия.

“Трябва да се разбере, ч има определени условия, при които може да се състои диалогът (между Техеран и Вашингтон), на първо място това е ненамесата във вътрешните работи на Ислямската република Иран. Второто – това е признаването от страна на САЩ на правото на Техеран да обладава мирния атом. При съблюдаване на тези условия е може да се създаде благоприятна почва за възможен диалог.”

САЩ, редица други западни държави и Израел подозират Иран в разработване на ядрено оръжие под прикритието на мирната ядрена програма. Техеран заявява, че неговата ядрена програма е насочена изключително за задоволяване на нуждите на страната от електроенргия.

Източник: РИА Новости

Tags: , ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

ЕС – Ядрената енергетика се изплъзва от Европа

Атомът тръгва от Запад на Изток, и това съществено променя ядрения отрасъл. Към такъв извод са склонни много от участниците в европейския ядрен форум,...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ, 16–18.09.2020, Варна

Последни коментари