ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Япония – изваждането на разтопилото се гориво от АЕЦ “Фукушима-1” може да започне през 2020 година

20.06.2013

 

 

Изваждането на разтопилото се ядрено гориво от три от авариралите енергоблокове на АЕЦ “Фукушима” в северо-източна Япония е възможно да започне през 2020 година. Това е изпреварва с 18 месеца първоначалния план, предаде телевизионния канал NHK.

Първоначално изваждането на разтопилите се горивни касети и остатъците от вътрешно-корпусните устройства се планираше чак за края на 2021 година, но благодарение на редица технологични предложения за ликвидация на последствията от аварията (ЛПА), а също така разглеждането на проекта за създаване на изкуствен вечно замръзнал слой, който да не допуска попадането на радиоактивна вода в океана, позволиха на аналитиците да преразгледат плана.

Съгласно обновеният план за ЛПА на АЕЦ “Фукушима-1”, първият етап, който включва изваждането на касетите с ОЯГ от басейните за отлежаване, ще започне още през тази година.

Експертите считат, че ядреното гориво по време на аварията е разтопило корпусите на реакторите и се е охладило на дъното на контейнмънта. Обаче достоверна информация за размерите на повредите и точното разположение на горивото и стопилката засега няма. В тази връзка, ходът на следващите подготвителни работи преди непосредственото изваждане на стопеното ядрено гориво още не е определен.

По-рано стана известно, че компанията-оператор на АЕЦ “Фукушима-1” TEPCO е завършила изтеглянето на всичката радиоактивна вода от подземните хранилища в надземни резервоари.


Източник: РИА Новости с помощта на atomic-energy.ru

Tags: , ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

ЕС – Ядрената енергетика се изплъзва от Европа

Атомът тръгва от Запад на Изток, и това съществено променя ядрения отрасъл. Към такъв извод са склонни много от участниците в европейския ядрен форум,...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ, 10–12.06.2020, Варна

Последни коментари